МЗ: Заразяването с грип след прекаран коронавирус може да има сериозни отражения върху здравето

Животът

12-12-2021, 11:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Заразяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция може да има сериозни отражения върху здравето ни, заради отслабената вече имунната система

Групите лица, изложени на по-висок риск от тежко протичане на сезонния грип и на COVID-19, са много сходни. Това са хората в напреднала възраст, гражданите с хронични заболявания, медицинският персонал и тези, които могат да се превърнат в източник на инфекция за лица от рисковите групи, за които се грижат. Освен за самите тях, защитата чрез ваксинация срещу двете заболявания е изключително важна и за техните контактни лица (напр. хора от същото домакинство), за да се избегне заразяване.

Грипната вълна в България обикновено започва в началото на годината, а след ваксинацията срещу сезонния грип са необходими 10 - 14 дни, за да се изгради защита. За да се предпазим навреме, е желателно ваксинацията да бъде направена до средата на м. декември. Но противогрипната ваксина може да бъде поставена, както в началото, така и по време на грипна епидемия. Разликата е в това, че можете да се заразите преди да бъдат постигнати съответните нива на защита. Никоя ваксинация не осигурява стопроцентова защита, поради което със сезонен грип може да заразим и след като сме ваксинирани, но да го прекараме значително по-леко. Заболяване може да възникне и ако инфекцията е настъпила малко преди ваксинацията (т.е. ваксината е поставена през инкубационния период) или ако инфекцията е настъпила през първите дни след ваксинацията, преди защитата да се развие напълно.

Освен за възрастните лица, чиято имунна система е по-слаба, голяма вероятност за тежко боледуване след заразяване със сезонния грип има и при:

Хора със свръхчувствителност на дихателните пътища или нарушена белодробна функция (напр. хора с хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест);

Хора с хронични сърдечно-съдови, чернодробни или бъбречни заболявания, хора с диабет или друго метаболитно заболяване;

Хора с основно неврологично или нервно-мускулно заболяване или с увредена имунна система поради основно заболяване или медикаменти (напр. високи дози кортизон).

Важно е да знаем, че заразяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция може да има сериозни отражения върху здравето ни, заради отслабената вече имунната система.

В допълнение към индивидуалната защита, постигането на високи нива на ваксинация срещу грипа, също както и срещу COVID-19, спомага за намаляване разпространението на вируса и за редуциране на възможността за поява на нови вирусни варианти и щамове.

Успоредно с това ваксинацията има съществен принос и за намаляване прекомерното натоварване на здравната система.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен