Избрани Новини

Мъжът, обвинен за домашно насилие, остава в ареста

Крими

10-12-2021, 16:24

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той нарушил съдебна заповед за защита и отправил закани за убийство на бившата си съпруга

Най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи Районен съд - Варна на 30-годишен мъж, привлечен като обвиняем за закана с убийство в условия на домашно насилие и за неизпълнение на съдебна заповед за защита. 

В периода 30 април 2021 г. – 28 ноември 2021 г., повторно и при условията на продължавано престъпление, обвиняемият не изпълнил заповед за защита от домашно насилие, издадена в изпълнение на решение по гражданско дело на Варненския районен съд, с която се задължавал да се въздържа от извършване на насилие и да не приближава на разстояние по-малко от 100 метра бившата си жена и тяхното дете. Заканата за убийство е отправена на 28 ноември. Деянията се явяват тежки умишлени престъпления, доколкото законодателят е предвидил за тях възможност за налагане на наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.

Анализът на събраните материали и доказателства по делото водят съда до обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъпленията, за които са му възведени обвинения. Съдът отчете, че е налице не хипотетична, а реална опасност при вземане на мярка за неотклонение, различна от „Задържане под стража“, обвиняемият да извърши друго престъпно деяние. Видно от справка за съдимост, 30-годишният мъж е многократно осъждан, както и за идентично с настоящите обвинения деяние, като присъдата му за него е влязла в сила през м. юни тази година. На практика деянията, за които са му възведени обвинения се явяват извършени в рамките на изтърпяване на наложено с предходно осъждане наказание „пробация“. Освен това обвиняемият е в изпитателен срок на постановена присъда от Окръжен съд – Варна за други престъпления. Съдът счете, че единствената адекватна към момента мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия е „Задържане под стража“.

Обжалването на определението на Варненския районен съд по мярката е в 3-дневен срок, като в случай на жалба делото бе насрочено пред ВОС за 15 декември т.год. от 13 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов