Избрани Новини

Чужденец е предаден на съд за незаконно превозване на боеприпаси

На Митнически пункт - Златарево в колата му открили 100 броя патрони - бойни, 25 калибър

Окръжна прокуратура-Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу австрийския гражданин М.Ч. за извършено от него престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „г“, пр. 5 от НК.

На 29.10.2020 г. обвиняемият М.Ч. пресякъл държавната граница на България на път за Турция. На Митнически пункт - Златарево управляваният от него автомобил бил спрян за проверка. Пътуващите в колата заявили пред инспекторите, че нямат нищо за деклариране.

В джоба на едно от якетата в колата били намерени празен пълнител за оръжие и две кутии с патрони за огнестрелно оръжие.

М.Ч. заявил на митническите служители, че вещите са негови и притежава разрешително за държане на боеприпаси, издадено в Австрия, което предоставил.

В хода на разследването на случая обвиняемият М.Ч. е дал противоречиви обяснения относно целта на пътуването, посещенията на спортен клуб за стрелба, в който членува, и причината за пренасяне на боеприпасите.

Според заключението на извършената по делото балистична експертиза, намерените у обвиняемия 100 броя патрони представляват бойни, 25 калибър (6,35 мм), и са технически изправни и годни за използване по предназначение. Пълнителят е за пистолет, модел „Luger“ 9 мм, за 8 броя патрони.

Твърдението на обвиняемия, че патроните са предназначени за стрелба с пистолета, за който притежава разрешително на територията на Австрия, противоречи на заключението на експерта по балистичната експертиза. От него е видно, че те не могат да бъдат използвани за стрелба с неговото оръжие, тъй като са с различен калибър и са несъвместими.

В деня на преминаване на българската граница обвиняемият М.Ч. не притежавал европейски паспорт за огнестрелно оръжие, следователно нямал разрешение за транспортиране на огнестрелно оръжие и боеприпаси на територията на Европейски съюз  извън границите на Австрия.

Предстои делото срещу обвиняемия да продължи в съда. Установено е, че през 2017 г. М.Ч. е бил осъден в Австрия за умишлено нанасяне на телесна повреда.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)