Избрани Новини

Повечето пчелари няма да получат подпомагане заради сушата

Около 6 300 пчелари ще бъдат подпомогнати с около 5 милиона лева по COVID мярката

Около 6 300 пчелари ще бъдат подпомогнати с около 5 милиона лева по COVID мярката, осигурена от Европейската комисия и държавата. Субсидията за пчелар е 7 лева за едно пчелно семейство, но при условие, че е регистриран като земеделски производител. Срокът за подаване на заявленията бе от 8 до 28 ноември, като помощта се очаква да се получи до 10 декември тази година.

„От 3 до 10 декември пък е срокът за подпомагане на пчеларите, които са претърпели загуби по пчелните семейства заради сушата през 2020 г. Помощта по тази мярка е около 3 милиона лева и тя ще бъде разпределена за пчеларите в 28-те области на страната. За пчелно семейство подпомагането е в размер на 60 лева, но изискванията са по-трудно осъществими. Едно от изискванията е да има есенен профилактичен преглед за 2020 г. За COVID подпомагането се изискваше да има само пролетен профилактичен преглед за 2021г. Но за това подпомагане заради сушата, трябва да има както есенен профилактичен преглед за 2020 г., така и пролетен за 2021 г. След това трябва да се подаде декларация по образец, че имат загуби, и то от здрави пчелни  семейства, а не от болни. Задължително трябва да е упоменато, че загубите са заради сушата, иначе подпомагане няма да има“ – обясни за Радио Благоевград инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения пчеларски съюз. Според него подпомагането не е достатъчно, за да покрие щетите на стопаните, но все пак е някаква помощ.

За съжаление само малка част от пчеларите отговарят на всички изисквания, за да получат подпомагането както заради COVID кризата, така и заради сушата. Една от причините е, че повечето пчелари не са регистрирани като земеделски производители заради многото разходи, които им струва това.

„Въпреки, че пчелините им са регистрирани като земеделски обекти, те не могат да бъдат подпомагани, защото не са регистрирани като земеделски стопани. Причината е, че те трябва да внасят много повече средства като регистрирани земеделски производители, отколкото помощта, която ще получат. От 13 хиляди пчелари само около 2-3 хиляди са подпомагани, тоест, много повече не са подпомагани“ – коментира още инж.Михайлов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)