Избрани Новини

1 000 животновъдни обекта ще останат без подпомагане

Одобреното от Европейскаята комисия подпомагане е около 72 млн.лева

За втора поредна година земеделският сектор ще получи държавна помощ за преодоляване на последиците от пандемията. Одобреното от Европейскаята комисия подпомагане е около 72 млн.лева. Най-голямата част от новата дотация отива към животновъдите. Между тях ще бъдат разпределени 37 млн.лева. Около 1 000 животновъдни обекта обаче ще останат без подпомагане тази година, информира Радио Благоевград.

„Тези 1 000 животновъдни обекта не са получавали подпомагане от лятото на 2020 г., включително и сега няма да получат вероятно голяма част от тях. Очакваме всеки момент правно основание от юридическа кантора, с което се надяваме да преборим въпросните юристи или хората, които са решили, че на тези фермери не им се полагат средства. Но  казусът не е нерешим. Тук става въпрос за едно погрешно тълкуване. Сигурен съм, че когато излезе правното становище от юридическата кантора, която ние сме наели, ще има достатъчно основания да се преразгледат тези случаи. Никой няма интерес това нещо да влезе в съда и след това платената цена да бъде много по-голяма. Разчитаме на съдействие и от новото правителство, когато бъде сформирано, и от новото ръководство на земеделското министерство. Трябва да е ясно, че ние няма да искаме само средства, а и оставки на чиновниците, които са виновни за този проблем. От другата седмица се заемаме с този казус“ – съобщи за Радио Благоевград Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Той коментира и друг проблем от почивните дни, когато фермерите получават обаждания от общинските служби по земеделие, че трябва да се пререгистрират до 6 декември. В противен случай няма да получат подпомагането по COVID мярката.

„След като изразих острото си мнение в социалната мрежа по този проблем, получих обаждане от Фонд „Земеделие“ и от земеделското министерство, с което ми обясняват, че това, което се е случило, е бюрократична грешка. Тоест, общинските служби по земеделие са започнали да звънят наред на всички животновъди със задачата, че те трябва да се пререгистрират до 6 декември. Въпросът е, че те не са тълкували правилно това писмо. Те е трябвало да звъннат само на около 100 животновъди, които не са се пререгистрирали за 2021 г. и само те са имали такъв проблем. Това е поредната грешка в администрацията, от която страдат психологически фермерите. Важно е да се знае, че останалите животновъди не трябва да се пререгистрират, за да получат подпомагането по COVID мярката“ – обясни още Симеон Караколев.

Според него изплащането на средствата е възможно да започне още през тази седмица. Ставките ще вървят с около лев-два нагоре от предварително обявените. Стопаните, които отглеждат овце и кози под селекционен контрол, племенни животни, ще получат около 20-21 лева на глава животно. За всички останали фермери, които отглеждат овце и кози, ставката ще бъде около 16 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)