Избрани Новини

МОН: 66% от учениците между V и XII клас в страната учат присъствено

Повече от 60% са подадените декларации за съгласие за изследване с щадящи тестове

Повече от 285 000 ученици от V до XII клас учат присъствено днес в цялата страна. Това са над 66% от всички ученици в прогимназиалния и гимназиалния етап на образование. Почти 245 000 деца са в училище с тестване за COVID-19 веднъж седмично или със „зелен сертификат“ в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души. Други близо 40 500 ученици са в клас без тестване в общини с по-ниска заболяемост.

Повече от 60% са подадените декларации за съгласие за изследване с щадящи тестове. Присъствено учат обаче малко над 53% от учениците в съответните общини, защото не във всички паралелки поне половината ученици се тестват или имат „зелен сертификат“.

Най-много ученици от V до XII клас са се върнали в училище в областите Благоевград (69,90%) и Ловеч (69,33%). На опашката по този показател са областите Кюстендил (27,99%) и Видин (34,56%).

Декларации за съгласие се приемат непрекъснато. Имайки предвид опита от връщането в училище на децата от I до IV клас, Министерството на образованието и науката очаква броят на учениците, включени в присъствени занятия, да продължи да расте през следващите дни. Осигурени са достатъчно тестове за еднократно изследване за COVID-19 на всички ученици в страната през следващата седмица.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)