Избрани Новини

С цветя почетоха Никола Вапцаров в Благоевград

Днес е 112-тата годишнина от рождението на големия поет

Благоевградската общественост почете паметта на българския поет Никола Вапцаров. Директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград Силвия Домозетска положи цветя пред барелефа, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Тя приветства всички присъстващи и припомни делото на великия творец.
Почит отдадоха още зам.областният управител Стоян Христов, директорът на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ Дора Ангелова, представители на Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“- Благоевград. Цветя бяха положени още от името на ЮЗУ „Неофит Рилски“, председателя на Общински съвет на БСП-Благоевград и от името на евродепутати от групата на ЕНП, от граждани и общественици.
Никола Вапцаров е един от вечните поети в нашата литературна история. Той е автор на десетки произведения, които не остаряват и днес са особено актуални. Вапцаров е  световно име!
През периода 1936–1939 са написани почти всички онези стихотворения, които влизат в първата му и единствена стихосбирка „Моторни песни“ (1940). Поканен е за главен редактор на „Литературен критик“, малко безлично литературно издание, но той успява за няколко броя да го изправи на крака. Последните две години от живота си се занимава изцяло с конспиративна дейност.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)