Избрани Новини

Тази година ПСС на БЧК е оказала помощ на 1 400 пострадали

За 166 души са организирани 143 акции във високите части на планините

Планинските спасители на БЧК проведоха станалата вече традиционна пресконференция, на която запознаха медиите с готовността си за предстоящия зимен сезон. Предоставена бе подробна информация за инцидентите в планините от януари до декември 2021 г., за спасителните акции и готовността на отрядите в страната, за опасностите в планината през зимата и какво поведение трябва да имаме на ски пистите и извън тях.

В пресконференцията участваха председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров, председателят на ПСС при БЧК инж. Веселин Ганчев, директорът на Службата – Емил Нешев, кучетата Чадда и Гари, заедно с техните водачи Екатерина Иванова и Симеон Табаков.

А ето и някои цифри…

От началото на 2021-а година ПСС е оказала помощ на 1 400 пострадали, от които 1 234 при инциденти на ски писта, а за 166 са организирани 143 акции във високите части на планините. На 65 души е оказано съдействие по телефон от дежурните спасители в Централния денонощен пост.

Най-много акции – 40, са проведени в Стара планина, 36 – в Рила и 34 – в Пирин. В най-много акции са участвали планинските спасители от отрядите в София – 27, в Банско – 22 и в Самоков – 15.

Акциите за транспортиране на пострадали туристи са 102, за извеждане от трудна ситуация – 24, и 14 – за търсене.

Причините за нещастията отново са подценяването на условията в планината, недооценяването на собствените възможности, непознаването на терена и особеностите на метеорологичните процеси, слабата физическа подготовка, извънпистовото каране в ски-зоните, неподходящата екипировка.

През 2021 г. ПСС е обучила 15 нови планински спасители, 3 лекари – планински спасители, 4 инструктори по планинско спасяване и 1 инструктор в Групата за спасяване с кучета.

По проект „Безопасна Рила“ беше закупена моторна шейна с влечка за нуждите на базата на ПСС в Боровец на стойност близо 47 000 лв. Проектът се финансира по Мярка 05 „Съхраняване на местната идентичност чрез възстановяване, опазване и анимиране на културно-историческото наследство на територията на МИРГ – Самоков” от Стратегията на МИРГ Самоков, финансирана по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

С помощта на фирми като ЕВН България ЕАД, СайтГрауд Хостинг ЕООД, Спорт депо АД, Болерон Консултинг ЕООД, Фото Медия ЕООД, Тинтява Експлорейшън АД, Ветроком ЕООД, Вистеон Електроникс България ЕООД, Турски Червен полумесец, Врх, Сдружение „1% промяна“ ПСС е получила дарения за над 130 000 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов