Избрани Новини

Проф.Гетов: Коронавирусът ще се самоунищожи

Според него държавите са реагирали остро срещу Омикрон заради предстоящите празници

Омикрон нажежи до червено държави, медици и медии. Според експерти никой от познатите варианти на SARS-CoV-2 не притежава такъв богат коктейл от мутации. Колко мутации има Омикрон и какви са перспективите отговори проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

„Доколкото знам, 20 и няколко, почти 30 мутации има Омикрон, което вече е сериозно доказателство, че самият вирус се променя до такава степен, че може и да изгуби своята виталност и да се самоунищожи така, както е имало други вируси, както SARS-1 примерно преди 12 години“, каза по Bg On air проф. Илко Гетов.

Той допълни, че има голямо проучване на германски изследователи, което прогнозира, че през втората половина на 2022 година вирусът ще се самоунищожи, тоест, ще се отдръпне – говори за SARS- Covid-2.

Експертът уточни, че „има учени, които казват, че това ще се превърне в така наречената ендемична зараза, ще се появява в популации, където е ниско ваксиналното покритие. Разработват се вече панкоронавирусни ваксини, които да обхващат цялата гама от коронавируси, защото вирусите са ретровируси, коронавируси и така нататък, работи се много упорито в тази насока – обща ваксина за всички коронавируси изобщо в бъдеще“, анализира ситуацията експертът.

Според проф.Гетов държавите са реагирали остро срещу Омикрон заради предстоящите празници.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)