Избрани Новини

Отбелязваме 112-та годишнина от рождението на Никола Вапцаров

Ще бъде отбелязан 65-годишният юбилей от създаването на софийския музей на поета.

Днес, 7 декември, в деня на 112-та годишнина от рождението на Никола Вапцаров, ще бъде отбелязан и 65-годишният юбилей от създаването на софийския музей на поета.
В залите на „Високото пространство“ на ул.„Ангел Кънчев“ № 37 от 15:00 часа ще бъде открита изложбата „Знакови дарения“: култовата тетрадка „Сампа“ с оригиналите на „Прощално“ и „Предсмъртно“, „Моторни песни“ с автографи и ръкописно вписване на думата „Свобода“ в цензурирания финал на „Огняроинтелигентска“, писма от/до Елена Вапцарова, снимка на Йонко и Никола Вапцарови на царската моторница в Евксиноград,  фотоалбума на 26-ти випуск на Морското машинно училище – Варна със стихотворението „Марш“ на младия поет, ценни книги с посвещения, нови преводи на Вапцаров на английски, украински, турски и фарси, двете издания на „Стихотворения за деца“, илюстрирани от художничката Капка Кънева и др.
Ще бъде експонирана и колекция живописни и графични портрети на Никола и Бойка Вапцарови и илюстрации на стихове от Огняроинтелигента, дело на художниците проф. Иван Димов, акад. Румен Скорчев, Добри Добрев, Иван Керезиев, Никола Вичев.
В кинозалата на „Високото пространство“ ще бъде представена презентацията „Преображението на един музей“ – документална история на литературното средище от създаването му до наши дни, не по-малко драматична от тази на патрона му...
На събитието ще присъстват музейни директори и колеги, дарители, приятели на НЛМ, родственици на поета.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов