Избрани Новини

Кисело зеле и зелев сок лекуват рак

Обикновената зелева чорба е мощен имуномодулатор и антиоксидант

Киселото зеле и неговият сок са в списъка на вълшебните храни, които лекуват десетки опасни болести. Те се употребяват в народната медицина за лечение на запек и за изгаряне на мазнините. Ферментиралите храни имат успокояващ ефект върху нервната система и подсилват имунитета, твърдят специалисти.

Зелевият сок се препоръчва за превенция на грип, при различни стомашно-чревни проблеми като диария, запек и язви. Използва се за лечение на дихателни заболявания, на анемия и като основно средство срещу махмурлук, тъй като не само прогонва главоболието, но и неутрализира действието на алкохола. Млечнокиселите бактерии имат противомикробно действие и прочистват от отрови чревната система.
Хората, които страдат от бъбречно-каменна болест или хипертония, не трябва да консумират кисело зеле в големи количества заради солеността му. Съдържащият се в храната биогенен амин тирамин може да причини неблагоприятни реакции при чувствителни хора и затова трябва да се внимава с консумацията. Освен в бидони, което отнема доста време, можете да си изготвите кисело зеле в буркан. Зелето трябва да се накълца и да се посоли, като с тази техника можете да изготвите по-малко количество, но пък храната може да се консумира след 3 дни.
Когато приготвяме кисело зеле и видим, че сокът е станал мътен, това означава, че лактобацилът е в процес на размножаване.
Вместо по 30 грама сол на литър вода, може да сложите по 8 грама, както и мед в кацата със зеле. Лактобацилите изяждат меда и така се размножават много по-бързо и в по-големи количества по време на ферментацията.
Така че когато вкусният и полезен зелев сок ферментира, той е кисел и много приятно солен, а не сладък. Може да сложите и 1/2 кг хрян, който повишава имунитета, както и червено цвекло, което придава приятно розов цвят на полезния зелев сок, освен това червеното цвекло се използва в борбата с рак.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)