Асоциацията на топлофикациите: Над 20% скок на цената на парното и тока от 1 януари

Общество

30-11-2021, 10:30

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Причината е прекалено голяма разлика в посока нагоре в цената на горивата спрямо прогнозираното от комисията и реалните цени

От Асоциацията на топлофикациите изчисляват, че парното и топлата вода трябва да поскъпнат с около 50% от Нова година. Това е абсолютен шок за потребителите.

"Наблегнете на думата "трябва". Има КЕВР, чиято цел е да смекчи удара върху абонатите и Комисията се самосезира", коментира председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев в ефира на bTV.

Георгиев прогнозира, че ще има над 20% увеличение на цената на парното и тока от 1 януари, като причината е прекалено голяма разлика в посока нагоре в цената на горивата спрямо прогнозираното от комисията и реалните цени.

"Най-затруднени са тези топлофикации, които използват природен газ, защото те нямат алтернатива и могат да ползват само синьото гориво, а тези на твърдо гориво имат някаква възможност да лавират", каза Георгиев.

Председателят на топлофикациите заяви, че както има увеличение на цените на парното, така е имало и намаляване в зависимост от цените на природния газ на пазарите и не мое да се избегне тази зависимост. Осигурен е природен газ за всички топлофикации и няма опасност абонатите да останат на студено, каза Георгиев.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"