Избрани Новини

Акад. Петрунов: Локдаун у нас ще се наложи, ако "Омикрон" се разпространи

Общество

30-11-2021, 09:56

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него не сме пречупели пандемията

"Ще се наложи локдаун у нас, ако "Омикрон" се разпространи. Ние няма да сме остров на щастието. Трябва да има и по-сериозен контрол за спазванетно на мерките",  това каза в ефира на "Нова Нюз" акад. Богдан Петрунов.

"Нищо чудно да се появи "Омикрон" и у нас, защото вече го има в редица страни в Европа", добави той.

Според него не сме пречупели епидемията, защото болните се увеличават, в интензивните отделения бройката е постоянна и рязко се изостава в имунизационната кампания.

"Първите данни за "Омикрон" са, че не протича по-тежко от останалите варианти, но още нямаме достатъчно данни и не бива да се всява излишна паника", заяви още той. "Трябва да се разбере доколко ваксините действат върху новия вариант, но това предстои да се установи", добави акад. Петрунов.

Ученият обаче каза, че при всички положения ваксинирането може само да помогне, дори в по-малък процент. Той отново потвърди, че ваксините предпазват от тежко заболяване и фатален изход, но не от заразяване и разпространение.

"Третата доза увеличава ефективността от ваксините, защото тя постепенно отслабва", каза още той.

За акад. Петрунов всички държавни служители трябва да бъдат имунизирани, както и тези, които работят в здравната система.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)