Общините в Кюстендилска област са в готовност за зимата

Общинската техника е годна за извършване на спасителни дейности при зимни условия

Деветте общини в Кюстендилска област са актуализирали съставите на щабовете за изпълнение на общинските планове за защита при бедствия, а общинската техника е годна за извършване на спасителни дейности при зимни условия. Това съобщиха от областната администрация в Кюстендил, след като са обобщили информацията от кметовете на общини и ръководителите на териториалните структури в региона, предаде БНР. 

Създадена е необходимата организация за снабдяване със стоки и услуги от първа необходимост и е осигурено здравното и медицинско обслужване на населението при усложнена зимна обстановка на територията на общините, посочиха още от областната администрация.

Областното пътно управление в Кюстендил е изготвило планове за зимно поддържане на автомагистрала "Струма" и републиканската пътна мрежа. Направени са разчети за необходимата механизация, материали и хора на терен. В една част от общините договорите с изпълнителите, имащи задължения за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа през сезон 2021 – 2022 г., са сключени, а в останалите текат процедури по сключването им, посочиха още от пресцентъра на областната администрация. Оттам допълниха, че е създадена организация за извличане на закъсали товарни автомобили. За борба с поледиците по пътищата от републиканската пътна мрежа са предвидени достатъчни количества сол, калциев хлорид и пясък. 

В готовност е създаденият със заповед оперативен щаб на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Създадена е необходимата организация за снабдяване със стоки и услуги от първа необходимост и е осигурено здравното и медицинско обслужване на населението при усложнена зимна обстановка на територията на общините. "Поддържат се актуални списъци на болни на хемодиализа. Представен е и списък на бременни с термин на раждане през зимния сезон, както и информация, касаеща готовността на лечебните заведения за болнична помощ за временно настаняване на пострадали и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ", казаха от областната администрация. 

По информация на РУО – Кюстендил, всички училища на територията на областта имат осигурено отопление за предстоящия отоплителен сезон. Създадени са условия за провеждане на нормален учебен процес. Осигурен е транспорт за пътуващите ученици от населените места, в които няма училище. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен