Избрани Новини

Грък прави зеленчукова борса върху 5,4 дка край санданското село Дамяница

В самото село около 1/3 от хората са заети в земеделието

Грък с транспортен бизнес в община Сандански се зае да реализира 10-годишно намерение на общината да открие тържище за селскостопанска продукция в местността Кънлийца на с. Дамяница, пише struma.bg. Фирмата на Алексакис Теохарис „Ахиалос транс“, регистрирана в с.Поленица през 1999 г., е планирала да го вдигне на имот от 5,401 дка. Същият е отреден през 2013 г. за тържище, година по-късно получил благословията на общинската администрация за застрояване със 7 жилищни сгради и сега отново е върнат от собственика му към първоначалното намерение тук да се продават плодове и зеленчуци от местни производители.

Планът на бизнесмена е да се направи 1 дка покрита площ с временни павилиони, изградени от леки покривни конструкции. Капацитетът на тържището ще е 3-4 т селскостопанска продукция дневно. Върху 90 кв.м от общия терен ще има паркинг, а цялото тържище ще бъде отделено от съседните частни ниви с ажурна ограда.
Захранването с електроенергия и вода ще се осъществи от съседен имот на гърка, в който преди година той направи бензиностанция и газстанция с обслужваща сграда и паркинг. Отпадъчните битови води от тържището ще се включат към канализацията на с.Ново Делчево.

За модерна борса в санданското село общината говори от години и дори я бе включила в плана си за развитие до 2013 г. Доскоро там имаше някакво подобие на зеленчуково тържище – на главен път Е-79 край Дамяница, малко преди включването в магистрала “Струма”, но преди няколко години в рамките на седмица то на два пъти бе подпалено, а заради строителството на АМ „Струма“ бе премахнато. В самото село около 1/3 от хората са заети в земеделието, като приоритет е оранжерийното зеленчукопроизводство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)