Избрани Новини

Роксана насочва погледите на цял свят към циганите с "Джелем, Джелем“ (видео)

Автентичната красота на песента е напълно запазена

Новата песен на Кралицата на циганската музика в Европа – Роксана, идва днес, 26 ноември, в 17:00 часа, в официалния канал на певицата. „Джелем, Джелем“ е колкото безпогрешно разпознаваема, толкова и неузнаваема в изпълнение на Роксана. С помощта на двама от най-добрите продуценти на електронна музика The Editor и Иван Шопов (Cooh, Balkansky), тя облича нови дрехи на циганския химн, за да го представи пред света.
Автентичната красота на песента е напълно запазена чрез неподражаемия глас на Роксана, но The Editor и Шопов, пипайки с бели ръкавици, са превели мелодията през времето и стиловите ограничения. С „Джелем, Джелем“ музиката на Роксана има нова мисия: „Искам чрез моя глас да бъдат чути всички цигани по целия свят“, казва тя.
Двата варианта на „Джелем, Джелем“ – денс поп на The Editor и ембиънт дъб-степ на Иван Шопов ще се появят с клипове, като днес премиера прави проектът с The Editor. Видеото е дело на Кирил Киров – Кико („Като две капки вода“), който е сътворил истински киноразказ. 
По повод новото си музикално предизвикателство Роксана казва: „Тази песен, измислена и посветена на циганите преди 100 години, е позната на целия Балкански полуостров. Мисля, че е дошло време да прескочи тези граници и да бъде чута от целия свят. Искам всички да разберат, че ние, циганите, обичаме, страдаме и се вълнуваме точно като вас, защото всички хора отвътре сме еднакви, без значение етнос, религия и месторождение. Аз съм като вас“.
А защо приема предизвикателството за пръв път да направи електронно парче? Отговорът е много лесен „Защото само така могат да ме чуят милиони хора, а чрез мен – да чуят и всички цигани“, споделя Роксана.
Певицата иска да фокусира погледите на обществото върху важните проблеми днес и чрез песента си да покаже отворената рана на етническото разделение. За да събори границите между хората, тя първо събаря собствените си граници в музиката в името на една доста по-висока цел от това просто да забавлява.
Роксана е един от най-популярните изпълнители в България. Песните ѝ се слушат милиони пъти, а феновете ѝ в социалните медии постоянно се умножават (316 000 последователи във Фейсбук и близо 100 000 в Инстаграм). Последната ѝ песен „Ромале, Ромале“ има близо 1 милион гледания за по-малко от месец, а хитът ѝ „Кралица“ е гледан 8,5 милиона пъти за по-малко от година.
Роксана пее от 12-годишна. Голямата слава и народна любов печели с участието си в няколко телевизионни формата, последвани от над 30 големи хита, които изпява. В обществените си изяви певицата винаги е била посланик на циганската култура и музика, като още през 2012 г. българското Министерство на културата я отличава за това. През 2020 г. пък Роксана е коронована за „Кралица на циганската музика в Европа“ – титла, която ще носи следващите 10 години.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)