Избрани Новини

Православната църква почита паметта на Свети Стилиян

Той е закрилник на бебетата и малките деца

Днес Православната църква почита паметта на Св.Стилиян Пафлагонийски.

Свети Стилиян Пафлагонийски, наречен Детепазител, е закрилник на бебетата и малките деца. Прозвището си божият служител получава заради умението си да лекува малки деца и особено бебета.

В деня на неговия празник майките на бебета омесват и раздават питки, намазани с мед и варено жито за здравето на децата. Питките се раздават на близки, приятели и роднини, които пожелават здраве на детето и приканват св.Стилиян да бди над него.
Името на светеца се прославило и с това, че бездетните раждали прекрасни и здрави деца по неговите молитви. На иконите се изобразява като възрастен мъж, най-често с извършваща благославящ жест дясна ръка, държащ пеленаче. На свитъка, който светията държи в ръцете си, пише: "Получих дар от Бога да бъда пазител на децата".
Името Стилиян в превод означава "стълб". То произхожда от глагола "стилоно", което в превод от гръцки означава "укрепва" или "укрепващ здравето на децата".
В черквата на с.Сатовча, Гоцеделчевско, има икона, на която Св.Стилиян е прегърнал 14 пеленачета. Според народната вяра през деня не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата.
Имен ден празнуват Стилиан, Стилиана, Стилиян, Стилияна, Стелян, Стела, Стилян, Щерян, Щеряна, Щилиан, Щилиана, Щилиян, Щилияна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов