Избрани Новини

Ниската степен на ваксинация може да доведе до нови варианти на коронавируса

Със завършен ваксинационен цикъл са повече от 1 млн. 720 хил. души

„В държави с ниско ваксинационно покритие, като България и Румъния, могат да бъдат генерирани нови варианти на коронавируса“ – мнението на директора на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов е цитирано на фейсбук страницата на МЗ. 

Над 3 млн. и 200 хил. са поставените дози ваксини у нас към момента, като със завършен ваксинационен цикъл са повече от 1 млн. 720 хил. души, от тях 400 хил. са с еднодозова ваксина. Около 75 хил. са с поставените бустерни дози.

Всички ваксини се прилагат в срока им на годност, описан в кратката характеристика на продукта. Очакваме следващите седмици да бъде удължен срокът на годност на ваксината на Moderna, а преди три седмици беше удължен срокът на годност на ваксината на Janssen.

Разрешените за употреба ваксини в ЕС продължават да показват много висока ефикасност по отношение на хоспитализациите, тежко протичане на коронавирусната инфекция и смъртността.

Очаква се в края на тази година или началото на следващата да бъде издадено разрешение за употреба на лекарства срещу COVID-19, информира още Кирилов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)