Избрани Новини

Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ "Струма", жертвите са 44

Крими

25-11-2021, 12:29

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Разследващите проверяват хипотезата дали няма още един оцелял и къде се намира той

Човешка грешка е водещата и основна версия за трагедията на АМ "Струма". Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, предаде БНТ.

Освен това на мястото на инцидента са констатирани лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на движението. По думите на Сарафов мантинелата, в която първоначално се е нанизал автобуса, е опасна и е способствала за настъпване на инцидента.

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверка на сигнализацията и маркировката по първокласните пътища в цялата страна. Към проверката ще бъдат привлечени и чужди експерти, както и представители на неправителствени организации. Ако бъдат събрани данни за извършено престъпление, те ще бъдат изпратени към компетентните органи. Ако бъдат установени нарушения, ще бъдат изпратени към Министерски съвет за отстраняването им.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева разказа, че при разговорът ѝ с един от оцелелите, той е разказал, че са спасени 8, а не 7 души. В същото време на мястото на трагедията са намерени 44 тела на загинали. Затова разследващите проверяват хипотезата дали няма още един оцелял и къде се намира той.

Възможно е и някой от туристите да се е прекачил на територията на България в някой от другите автобуси от туристическата група и затова пътниците да са с един по-малко, заяви ръководителят на екипа от следователите, които разследват казуса Мариан Маринов. По думите му има свидетелски показания от бензиностанцията, на която автобусите са почивали, че пътници са се разменяли в превозните средства.

Оцелелите разказват, че веднага след удара са започнали интензивни пламъци в дясната част на автобуса. Веднага са започнали опити да се отворят прозорците на превозното средство. Предната врата в момента на удара е изхвърчала. Въпреки че това обаче, пътниците не са могли да излязат оттам, защото в тази част на автобуса вече е горял силен пожар. Всички са се струпали към средната врата, която обаче се оказва затисната от мантинелата на лявото платно.

Вчера стана ясно, че екип от шестима следователи от Националната следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по образуваното досъдебно производство за тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“, при който загинаха граждани на Република Северна Македония.

С оглед международния елемент на казуса прокурорите от отдел „Международен“ при Върховната касационна прокуратура оказват пълно съдействие и координация във връзка с изпращането на молбата за правна помощ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов