Избрани Новини

Почетоха Св.Александър Невски в едноименния параклис в подножието на връх Кръста

Там е побит меч и са изречени думите "До тук е България!“

Параклисът „Св. Александър Невски“ в подножието на връх Кръста днес отбелязва своя храмов празник. 23 ноември е определен от Православната църква като ден, в който почитаме Св.благоверния княз Александър Невски, покровител на руското воинство през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Кметът на Симитли Апостол Апостолов, заедно с председателя на Общинския съвет  Вилимир Александров и кметовете на селата Сушица и Ракитна – Георги Митрев и Стефан Костов и тази година не пропуснаха да се качат до параклиса и да запалят свещ за здравето на всички жители на общината и на цялата страна.

Изграждането на параклиса „Св.Александър Невски“, който се намира в подножието на връх Кръста при 22-метровия християнски символ в село Ракитна започна на 6 август (Преображение Господно) през 2018 година.

Желанието на местните хора беше този градеж да стане неразделна част от облика на мястото, където по време на Руско-турската война 1877-1878 г. глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „До тук е България!“

Днес параклисът е приеман като символ на родовата памет. Основен инициатор за изграждането му е кметът на село Ракитна Стефан Костов, със съдействието на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. В изграждането на храма участие вземат и много местни жители.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)