Избрани Новини

Гимназия от Банско стана Посланик на Европейския парламент

През учебната 2021/2022 година в прогрямата се включват нови 10 училища от страната

Вече шеста година Програмата за училища посланици на Европейския парламент продължава да е обект на силен интерес сред учебните заведения в България. През учебната 2021/2022 година в нея ще се включат нови 10 училища от страната. Целта на инициативата е да се подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес, да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции.
Бюрото на Европейския парламент в България тази година реши новите училища - посланици да бъдат от различни краища на страната. Сред избраните нови 10 учебни заведения има представители на 4 профилирани гимназии, 4 средни училища и 2 професионални гимназии. Една от двете професионални гимназии, в списъка на новоизбраните, е Професионалната лесотехническа гимназия “Никола Вапцаров“ в Банско.
"За нас е чест да бъдем част от голямото семейство на училищата посланици . Още по-голяма е радостта ни, че именно нашето училище е от 10-те избрани тази година.Това ни мотивира още по-усърдно да работим, ние учителите-старши посланици – Ангелина Воденичарова и Елена Хаджипопова и учениците-младши посланици от клуб „Европа“ , сформиран след одобрената ни кандидатура. Заедно със всички колеги, не само избраните старши посланици, ще се стремим към повишаване на гражданската активност на младите хора, да се променят нагласите им, да могат да работят с местните общности, да се разширява кръгозора им и да се увеличи стремежа към участие в диалог по европейски теми, което ще бъде полезно и интересно, както за учениците, така и за цялата общественост, която следи дейността на ПЛТГ“Никола Вапцаров“ -Банско".
Учениците са мотивирани и въпреки обучението в електронна среда се стараят да покажат своите идеи и да ги реализират от разстояние. Към настоящия момент младшите  посланици подготвят логото на клуба, което ще бъде отличителен и показен знак за принадлежност. Наред с това няма да пропуснат да отбележат европейските и световни дни, ще се включат в дейности, свързани с местното самоуправление, екоинициативи и други.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов