Избрани Новини

Съдят 19-годишен за измами с разплащания

Крими

23-11-2021, 07:30

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Получавал стоки с наложен платеж, за които реално не заплащал

Районна прокуратура – Варна предаде на съд 19-годишния С.С., който като непълнолетен, посредством три деяния, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение в трима мъже от различни градове на страната, че ще закупи от тях мобилни телефони посредством неистински платежен документ и с това им причинил имотна вреда - престъпление по чл. 209, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл.63, ал.1, т.3 от НК.

Обвиняемият изпитвал финансови затруднения и решил, чрез измами по интернет, да се облагодетелства по неправомерен начин. Изтеглил от интернет платежен документ под формата на разплащателна бланка, както и изображение на логото на система за разплащания. Посредством неистински профил в платформа за търговия се свързвал с продавачи, на които предлагал да закупи продаваните от тях стоки, плащането на които да се осъществи посредством системата за плащане. По този начин целял стоката да му бъде изпратен по куриер без наложен платеж, като плащането удостоверявал с изготвеното от него платежно нареждане.

В периода от 23 до 30 декември 2019 година, на територията на различни населени места в България, С.С. се свързал с трима мъже в платформата за търговия и поискал да закупи мобилни телефони, които всеки от тях предлагал. В трите случая той попълвал платежното с нужните данни и го изпращал като снимка на продавача. След което получавал пратката в офис на куриерска фирма без наложен платеж и без реално да я е заплатил. Общата стойност на нанесената имотна вреда на тримата мъже била 2763 лева.

Предстои делото срещу 19-годишния С.С. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание с „лишаване от свобода“ за срок до три години, поради факта, че младият мъж е бил непълнолетен, когато е извършват престъпленията.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)