Избрани Новини

19 ноември е Световен ден на тоалетната

Близо 2,5 млрд.души нямат достъп до основни хигиенни условия

Един от признаците на цивилизация несъмнено е високата хигиенна култура, която включва и използването на тоалетна, свързана с канализационна система. Ниското ниво на хигиена в някои страни по света е причина за висока заболяемост и смъртност най-вече сред децата, пише Север.бг.

С призив към промяна и информираност за нуждата от добра хигиена Световната организация на тоалетните (и такова нещо има) определя на днешната дата (19 ноември) да се отбелязва Световния ден на тоалетната. Той се отбелязва от 2002 г.

По данни на Световната организация на тоалетните близо 2,5 млрд. души нямат достъп до основни хигиенни условия – течаща вода и канализация, вследствие на което 1,8 млн. от тях губят живота си всяка година заради чревни инфекции.

За разведряване на обстановката ще посочим няколко любопитни факта за тоалетната.

Логично е да започнем със самото създаване на това толкова интимно и облекчително за човека място. Първите тоалетни според изследователи са на 5000 г. и са открити край бреговете на днешна Шотландия – на Оркнейските острови.

Първата тоалетна чиния пък е достижение на Китай. Тя била създадена за нуждите на китайския император, управлявал около 100 г. сл. Хр., и била от чисто злато. Горе-долу по това време пък започнали да се ползват обществените тоалетни в Древен Рим. В тях се събирали към 40 души, които се раздумвали непринудено, докато си вършели работата.

Всеизвестната фраза, че "парите не миришат” се приписва на император Веспасиан, който изрекъл заветните слова, когато обложил с данък ползването на тоалетна.

Постиженията на Античността относно облекчаването и личната хигиена изобщо били изцяло пренебрегнати в Западна Европа през целия период на Средновековието.

Относно ходенето по нужда по тези географски ширини е любопитен фактът, че дори в дворците не е имало места за облекчаване, да не говорим за канализация. Благородните величия се разтоварвали, където сварят – по стълбите, в ъгъла на стаята, за което имали официално разрешение от краля. Разбира се, използвали и гърнета. 

Както е известно, французите изливали нощните си гърнета през прозорците. След един "инцидент” с крал Луи XIV, който се разхождал важно по една от парижките улици, била въведена заповедта преди изливане на гърне на улицата, да се извиква три пъти "Пази се!”. Смята се, че поради опасността от поливане с разни неща, през XVII в. са дошли на мода широкополите шапки.

Първата тоалетна с водно измиване е дело на сър Джон Харингтън, който я изобретил през 1590 г. за английската кралица Елизабет І. Тогава в Лондон все още нямало водопровод, но раболепните слуги измивали съдържанието от височайшия нужник.

През 1861 г. Томас Крепер усъвършенства произведението на Харингтън, като към чинията добавя казанче за вода. В днешно време съществуват дори тоалетни, които притежават завиден коефициент за интелигентност – говорят, пеят, измиват, преди да си си го помислил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов