Д-р Ангелова: Какво да взимаме, за да се предпазим от К-19

По думите ѝ трябва да се спазват противоепидемичните мерки

"В доболничната помощ в момента лекувам пациенти, повечето от които са ваксинирани, а колегите в болничната помощ казват, че техните пациенти са неваксинирани. Изводът е, че ваксината пази от тежко боледуване, но не пази от заразяване", каза пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова.

По думите ѝ трябва да се спазват противоепидемичните мерки, защото като че ли малко сме ги загърбили, докато вирусът циркулира. Ако правилно се лекуват пациентите в доболничната помощ, по-малко ще бъдат влошените в болничната помощ.

„Лекуват се с много антибиотици - двойни, тройни комбинации и накрая хората постъпват в болници. Вирусите не се лекуват с антибиотици.

Нека пациентите пресират лекарите, защото технологиите, защото медиите дадоха възможност на хората масово да влязат в лекарската професия. Загуби се и доверието към лекаря, което не трябва да е така. Не гледайте новини, гледайте статистики“, призова тя.

Средства за спирането на разпространението на вируса има. Д-р Ангелова обясни, че за предотвратяването на вируса е нужно да подсилим имунната си система. За това помагат витамин D-3 и основните антиоксиданти – витамините A, C, D, E.

„В първия ден на болестта в никакъв случай не трябва да се започва с кортикостероиди, тъй като те могат да объркат всичко в имунната система“, заяви пулмологът.

Посланието на д-р Ангелова към ваксинираните е да продължават да спазват мерките. Относно втората група – преболедувалите – експертите са се обединили около мнението, че те имат траен имунитет.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен