Избрани Новини

Област Благоевград: Три мандата взима ПП ГЕРБ - СДС в новия парламент

Двама души изпраща в НС "Продължаваме промяната"

В неделя бяхме свидетели на избори с рекордно ниска избирателна активност, с която българите показаха едно – колко са отвратени от политическите партии в страната. От имащи право на глас в областта – 310 146, упражнилите го са едва 116 000. В този смисъл победител няма, но нека видим как се разпредели вота на малцината гласували в област Благоевград:

Първа политическа сила в Пиринско отново остава ПП ГЕРБ в коалиция със СДС с 30 791 гласа или 26,89%. С тях успяват да вземат три мандата, като те ще бъдат за водача на листата – бившия транспортен министър Росен Желязков, за рекордьора по преференции в Пиринско – Стефчо Апостолов от Симитли, който събра вот от 6 763 граждани, дали подкрепата си за него. Третият депутат в областта ще бъде Костадин Стойков от Петрич, който изненада всички с 3 430 преференции.
Второто място в областта е за новия играч на политическата сцена „Продължаваме промяната“, който получи подкрепа с надежда от 22 791 жители или 19,90%. Те изпращат в Народното събрание двама депутати – водачът на листата и бивш симпатизант на ДБ Андрей Гюров и вторият в нея бизнесмена Владимир Табутов.

С два мандата е и ДПС. Движението е на трето място в областта с доверие от 16,65% или 19 068 гкаса. Тук решението е на Делян Пеевски, който е водач и във Велико Търново. Ако влезе оттам, двете места тук остават за втория и третия в листата Халил Летифов и Елхан Кълков.

Бившата първа политическа сила в страната – „Има такъв народ“ успя да се пребори за 1 мандат в областта с 10,49% вот, като той ще отиде или за водача – Виктория Василева – организационен секретар на партията, или за Анита Коцелова от Петрич, която събра в своя полза 1 425 гласа. Несигурността идва от там, че Виктория Василева е водач и на листата в Кюстендил и тя ще реши от коя област да влезе.

БСП отново бе разгромена, но оставки няма, с изключение на тази на Кристиан Вигенин на национално ниво. Коалицията „БСП за България“ изпраща в парламента един депутат и това е водачът проф. Георги Михайлов. Вотът за социалистите в Пиринско е 11 208 гласа или 9,79%. Тук трябва да отбележим високото доверие, което по традиция се пада на кандидат-депутата от Гоце Делчев – Богдан Боцев, този път то е изразено в 1 876 преференции, уви водачът си е водач.

Другата сринала се коалиция в тези избори – „Демократична България“ също някак се пребори за 1 мандат, който отива при водача Иван Димитров. В Пиринско коалицията събра едва 3 664 гласа или 4,39% като не по-малко разгромни са резултатите й в цялата страна. Именно това доведе до оставките на Атанас Атанасов и Христо Иванов. Но на местно ниво – тишина.

Източник: Strumapress



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)