Избрани Новини

Около 2 000 гласоподаватели се преместиха от село Рилци в Бело поле

Избирателния списък в село Бело поле е около 150 страници

Над 30 хиляди са жителите на Република Северна Македония, които са и български граждани с постоянна адресна регистрация в населените места от региона. Въпреки, че имат право да участват в изборите, с изключение на местния вот, по традиция те не гласуват.

1 590 са гласоподавателите в благоевградското село Рилци, които имат право на глас на днешните избори. От тях около 830 са постоянните жители на селото, останалите са македонци с българско гражданство, които са запазили адресната си регистрация, след направената корекция неотдавна, информира БНР.

„На предишните избори избирателите в село Рилци са били над 3 200 избиратели, а на по-предишните – право на глас са имали над 5 000 избиратели. С около две хиляди са се увеличили пък гласоподавателите в съседното село Бело поле, което означава, че може би там са записани част от нерегистрираните вече в село Рилци бивши гласоподаватели“ – коментира Дора Зашева, председател на Секционната избирателна комисия в село Рилци, която обясни как се е стигнало до тази процедура.

С около 1600 човека и увеличен избирателният списък в благоевградското село Бело поле.

„Ако на 11 юли имаха възможност да гласуват 6 500 избиратели, сега право на глас имат 8 235. Тези допълнителни избиратели са граждани на Република Северна Македония с български произход. Де факто, дерегистрираните около 1 600 човека от село Рилци сега са регистрирани в село Бело поле. Как се е случило това, не мога да обясня“– коментира за Радио Благоевград Антон Василев, председател на секционната избирателна комисия в село Бело поле.

Избирателния списък в село Бело поле е около 150 страници. Чувалите са 8, но от Общината Благоевград са обещали да минат и да ги приберат. Броенето на разписките от машините за гласуване на 100 процента няма да затрудни членовете на избирателната комисия в Бело поле, защото от около 650 постоянно живеещи в селото гласоподаватели, реално се очаква да гласуват около половината. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов