Избрани Новини

Птиците в земеделските земи продължават да намаляват

С 25% са намалели птиците от земеделските земи за последните 17 години

С 25% са намалели птиците от земеделските земи за последните 17 години. Това показват резултатите от мониторинг на широкоразпространените видове птици (МОВП), проведен за седемнайсета поредна година и организиран от Българско дружество за защита на птиците като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

В резултат на мониторинга е оценено състоянието на 79 вида птици, като 19% от тях намаляват, а 28% нарастват. Със стабилно състояние са 18% от оценените видове, а останалите 35% са с неопределено тенденция. Сред най-силно намаляващите видове са дебелоклюната чучулига (-84%), обикновено конопарче (-73%), пъдпъдъкът (-66%) и др. Сред нарастващите популации са тези на голямото белогушо коприварче, еловия певец, гугутката и полското врабче. Със стабилно състояние е домашното врабче, свраката и сойката.
През 2021 г. се наблюдава най-високият среден брой видове в площадките за мониторинг: 28 вида в един км2. Същевременно при настоящата оценка броят на намаляващите видове е по-голям от предходната през 2020 г., а броят на тези със стабилно състояние е по-малък.

Сред основните причини за спада в популациите на птиците е разораването на затревени площи, премахване на синори и ползването на пестициди.

Резултатите се базират на регулярен мониторинг в над 220 пробни площадки в цялата страна, които се посещават два пъти годишно от доброволци в инициативата. В анализите участват само места, на които са броени птиците през поне 3 години за периода 2005–2021 г. За изготвянето на настоящата оценка са изминати пеша над 3 000 км, равняващи се на разстоянието от София до Рим и обратно.
МОВП прилага научен подход и методология, но разчита на помощта на широк кръг от доброволци. Периодичното преброяване на птиците е много важно за отчитане на промените в състоянието на видовете и средата, която те обитават.

Резултатите от Мониторинга на обикновените видове птици (МОВП) служат за оценяване успеха на Програмата за развитие на селските райони и са част от националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Дейността се провежда в цяла Европа, а в България началото ѝ е положено през 2004 г. на територията на цялата страна.

Мониторингът се провежда в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“. Проектът е с продължителност 3 години: 2020–2022 и е финансиран от Предприятие за Управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС, МОСВ) и подкрепен от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов