Избрани Новини

Вписаха дете, загинало при катастрофа, като жертва на COVID-19

Случаят се развива на територията на две области, но финалът е в държавната болница в Плевен

13-годишно момче почина след тежка катастрофа, но името му се оказа в системата, вписано като жертва на COVID-19, съобщава Нова тв. Случаят се развива на територията на две области, но финалът е в държавната болница в Плевен.

В понеделник вечерта лек автомобил с четирима души се удря челно в тир край село Петревене. Сред тежко ранените е и 13-годишният Васил. Той е откаран в болницата в Плевен. Преди да бъде опериран му е направен тест за COVID-19.

"На пациентите, които попадат за лечение, се вземат тестове.  И неговият тест е излязъл положителен”, обясни говорителят на УМБАЛ "Г.Странски" Момчил Цветков.

13-годишният Васил Петков е качен в хирургия, но по-късно почива от тежките травми. Така е отбелязано и в смъртния акт.

"Причината за смъртта на момчето са травми, несъвместими с живота получени при тежко ПТП”, добави Цветков.

Това е обяснено и на родителите на момчето. На следващият ден, обаче, в Единния информационен портал излиза информация, че 13-годишното момче е сред жертвите на коронавируса, като няма информация за придружаващи заболявания. Справка в системата показала, че информацията е подадена от плевенската болница и става дума за същото момче, починало след катастрофата. Този факт предизвика учудване в село Петревене и родителите на починалото дете.

От болницата прехвърлиха вината върху системата.

"Има две опции да бъде записан. Ако е починал от COVID се пише пневмония. Такава е опцията, която "пада" на самия компютър. Пневмония и COVID, и тогава е ясно, че той е починал от COVID. Другата опция, когато е починал, но не от COVID, a с COVID, както се казва на разговорен език, е причина за смъртта - други причини, а другата опция е COVID, защото така "пада" менюто. Така "пада" системата. Той е с COVID, но не е починал от COVID. Причината за смъртта е други причини. И това дете е записано точно по този начин", разясни Момчил Цветков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов