Избрани Новини

Управител на търговски дружества в Благоевград е изправена на подсъдимата скамейка

Обвинена е заа представяне на неверни средства с цел получаване на европейски субсидии

Окръжна прокуратура-Благоевград приключи разследване по досъдебни производства и внесе за разглеждане в съда обвинителни актове срещу управителя на две търговски дружества - Й.В. Тя е привлечена към наказателна отговорност за извършени от нея престъпления по чл. 248а, ал. 3, вр. ал. 2 от НК.

На 20.05.2019 г. Й.В. посетила сградата на Общинска служба по земеделие в Благоевград и подала заявление за подпомагане, с което кандидатствала по няколко схеми и мерки. Попълнила и подписала всички изискуеми декларации. Най-съществените сред тях били за ползване на земеделска земя на валидно правно основание и съответствие на заявените площи на условията за допустимост към датата на кандидатстването. Обвиняемата била запозната със задължението си да ги поддържа в състояние, отговарящо на изискванията, заложени в европейското и национално законодателство. В заявлението Й.В. посочила един блок на земеделско стопанство (БЗС), с площ от 0,92 ха в района на с.Влахи, община Кресна.

Няколко седмици по-късно Й.В., в качеството си на представляваща и управляваща „А.“ ЕООД, извършила редакция на заявлението за подпомагане. Освен промяната на площта на първоначално указания БЗС, тя допълнително посочила още 59 блока в района на с.Влахи и Симитли с обща площ от 143,1 ха. В действителност тя нямала правно основание за ползване на тези имоти.

Всички необходими документи за кандидатстване за субсидии обвиняемата подписала лично и подпечатала с печата на дружеството й. С действията си тя целяла да получи средства по мерки, финансирани от Европейските фондове и от държавния бюджет на Република България. По подаденото от нея заявление за директни плащания за 2019 г. дружеството й „А.“ ЕООД следвало да получи субсидия в размер на 72 508,16 лева. Поради констатирани несъответствия с изискванията за подпомагане и липса на валидно правно за ползване на декларираните площи, средствата не били изплатени.

По аналогичен начин обвиняемата Й.В. действала и като представляващ на друга фирма – „П.“ ЕООД. Тя отново представила неверни сведения относно ползване на 32 имота в района на селата Игралище, Махалата, Пастра и Рилски манастир. Освен това голяма част от тях попадали извън допустимия за подпомагане слой. Със заявление за кандидатстване по няколко мерки обвиняемата целяла да получи субсидия в размер на 323 781,63 лева. И този път били констатирани нередности, което послужило за основание за спирането на средствата за подпомагане.

Предстои насрочване на разпоредителни заседания от съда по водените срещу обвиняемата Й.В. дела.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов