Вирусолог: Комбинацията между векторна и РНК ваксина дава по-добри резултати

Общество

08-11-2021, 17:48

Снимка:

ВМА

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Антителата след ваксина са много по-целенасочени от тези след преболедуване, заяви проф. Радостина Александрова

20% от населението у нас е ваксинирано, което е крайно недостатъчно срещу разпространяващия се Делта вариант на COVID-19. Това каза в ефира на "Социална мрежа" по Нова тв вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите ѝ не случайно редица страни заговориха за трета бустерна доза на ваксината.

"Намираме се в период на първоначално натрупване на имунитет - дали чрез ваксина или чрез среща с вируса. Не е излишно хората, които са си поставили първа доза ваксина през първите месеци на пандемията, да помислят за поставянето на бустерна доза. Комбинацията между векторна и РНК ваксина не е опасна, дори дава по-добри резултати. Изследване на антителата преди поставяне на бустерна доза също не е необходимо", обясни вирусологът.

По думите ѝ имунният отговор отслабва шест месеца след ваксинация.

Проф. Александрова коментира още, че преболедувалите вируса изграждат антитела срещу всички структури на вируса, докато антителата, изградени след ваксина са много по-целенасочени.

"Предимството на ваксината е, че е насочена срещу основния белтък във вируса, виновник за тежкото боледуване. Няма никаква опасност да се прекали с антителата", увери проф. Александрова. 

Във връзка с тестването на най-малките ученици, проф. Радостина Александрова добави още, че нито една мярка не е достатъчна сама по себе си.

"Всеки един човек може да бъде вирусоносител, включително и децата. Доскоро считахме, че те изкарват вируса сравнително леко, но за съжаление се наблюдават и по-тежки случаи, особено при деца със съпътстващи заболявания. Особено уязвими са и децата под една година", каза още тя.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"