Проф. Георги Момеков: Българите се татуират, но ги е страх да се ваксинират

Общество

07-11-2021, 19:51

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Същите тези хора си боядисват косите и пият инстантни напитки, които се разтварят, едва ли са чели какво има вътре, каза той

Мерките са нужни, целта им е да спасяват животи. Оспорването им е тъжно, защото сме на челни места по смъртност. Това заяви в "Говори сега" по БНТ председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

"Не може да отричаш всички форми на ограничение. Изглеждаме безкрайно нелепо. Информацията какво съдържа ваксината е публична. Същите тези хора си боядисват косите и пият инстантни напитки, които се разтварят, едва ли са чели какво има вътре. Българите се татуират, но ги е страх да се ваксинират", допълни проф. Георги Момеков.

Той добави, че хапчетата за лечение на коронавирус са "оптимистичен вариант".

"Правят се мащабни проучвания и се дават много категорични данни. Имаме един наистина много категоричен ефект при хапчето на "Пфайзер" - при високорисковите хора, ако този препарат е включен до третия ден от изявата, намалява хоспитализацията с 90% и не е имало смъртни случаи, при хапчето на "Мерк" не е толкова висока ефективността. И двата препарата ще променят правилата на играта. Тези лекарства са направени с много пари, компанията е вложила пари в мащабни клинични проучвания", отбеляза проф. Георги Момеков.

Според него ще има логистични проблеми, и "това няма да е нещо, което ще наводни аптеките утре". По думите му и сега можем да намалим хоспитализациите чрез ваксиниране.

"Ще се планират количествата години напред при лекарствата, това е страхотен пробив, но не е вълшебна пръчица. Ако искаме да живеем спокойно, трябва да разчитаме на други мерки. Получава се плато на новите случаи, всички се надяваме да се обърне тази крива. Нещата са много сериозни", каза още проф. Георги Момеков.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен