Избрани Новини

Работодатели вече искат „зелен“ сертификат за назначаване на работа

Животът

07-11-2021, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

През октомври наблюдаваме спад на публикуваните обяви за работа. Броят им е почти 44 000 и е намалял с 8,4% спрямо септември, като на годишна база той все още е с 55% повече от октомври 2020 г., сочат данните от ежемесечния анализ на динамиката на пазара на труда у нас. 
Най-стабилен продължава да бъде секторът „ИТ“. Въпреки лекия спад на предложенията през септември, през октомври отново наблюдаваме ръст от 6% в този отрасъл. Освен него, единственият сектор, при който също наблюдаваме увеличение на предложенията, е „Счетоводство, одит, финанси“, като ръстът на обявите е 1,4%. 

При всички останали сектори броят на обявите през октомври е намалял, както следва: „Маркетинг и реклама“ (-2,8%), „Административни и обслужващи дейности“ (-3%), „Производство“ (-7%), „Строителство“ (-9%), „Търговия и продажби“ (-13%), „Здравеопазване и фармация“ (-15%), „Логистика и транспорт“ (-15%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-28%). 
На първо място по дял на новите обяви за работа продължава да бъде секторът „Търговия и продажби“ - с 21%. ИТ-секторът все по-уверено задържа втората позиция, като е увеличил своя дял от 16% на 18%, а на трето място остава „Производство“ с 15%. Следват секторите „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (9,2%), „Логистика и транспорт“ (8,9%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,4%), „Здравеопазване и фармация“ (3,7%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).
Продължава да се наблюдава ръст на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа. През октомври те са се увеличили със 7%, като за последните четири месеца този ръст е цели 29%. Делът на този вид обяви през октомври е 13,5%.

За редица позиции започва да се наблюдава тенденция да се изисква от кандидатите наличие на т. нар. зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване. За момента броят на обявите с такива изисквания е много малък (едва 0,2% от общия брой), но, подобно на други държави, е възможно той да нараства поради все така високата заболеваемост и необходимост от предоставяне на безопасни условия на труд. Засега преобладаващите обяви с  такова изискване са в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Обслужващи дейности“.   
Делът на обявите във водещите областни градове вече представлява три четвърти от общия брой обяви в страната. Почти половината от предложенията за нова работа в България са съсредоточени в София (49%), а за останалите градове цифрите са, както следва: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (3,2%), Русе (3%) и Стара Загора (2%). 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов