Избрани Новини

Ваксината срещу COVID-19: най-важното за бустерната доза

Животът

06-11-2021, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Колко важна е бустерната доза? Кога да ни бъде поставена? И какво показва примерът с Израел? От Дойче Веле са обобщили най-важното, което трябва да знаем за подсилващата доза от ваксините срещу COVID-19:

Какво означава бустерна доза ваксина? Това е допълнителна подсилваща доза от одобрените ваксини срещу COVID-19, т.е. получават я напълно ваксинираните лица. В случая с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, от които се поставят по две дози, бустерната ваксина се явява трета доза. 

Защо се налага трета доза? 

След време ефектът от ваксинацията постепенно отслабва. Колко дълго се усеща защитното действие зависи от различни фактори - например от вида на ваксината, имунната реакция и възрастта на ваксинирания. Данни от Великобритания и Израел сочат, че защитата от ваксината намалява по-бързо сред по-възрастните хора. А едно британско изследване показа, че колкото по-отдавна е била направена ваксинацията, толкова по-голяма е вероятността от зараза с коронавирус.

"От медицинска гледна точка поставянето на бустерна ваксина има особено голям смисъл, когато става дума за по-възрастни хора от всички рискови групи", подчертава берлинският инфекционист Лайф Ерик Зандер. В края на юли Израел беше първата страна в света, която систематично започна да поставя трета доза ваксина на своите граждани. Резултатът: от началото на септември броят на новите инфекции там рязко намаля.

За кого е необходима бустерна ваксина?

Постоянната комисия по имунизациите в Германия препоръчва бустерната доза за всички хора над 70 години, както и за настанените в старческите домове, а и за тамошния персонал. А здравните министри на германските провинции са дори на мнение, че бустерната ваксина е принципно необходима за всички над 60-годишна възраст.

Теоретично погледнато обаче, бустерната доза е подходяща за всички над 12-годишна възраст. Германската канцлерка Ангела Меркел заяви по този повод следното: "Не бива никой да бъде възпрепятстван да получи подсилваща доза ваксина. Във всички случаи сме длъжни да направим нещо, така че хората да могат да получат третата доза". 

Кога се поставя бустерната доза?

Постоянната имунизационна комисия в Германия препоръчва на всички хора, които са ваксинирани с Johnson & Johnson, да подсилят своята защита срещу COVID-19 с бустерна доза от някоя друга mRNA-ваксина - и то четири седмици след еднократната си ваксинация. Според Комисията, това се дължи на "сравнително ниската ефективност на въпросния препарат спрямо Делта мутацията". А на хората, които са имунизирани с векторната ваксина на AstraZeneca, се предлага възможността шест месеца по-късно да получат подсилваща трета доза от някоя mRNA-ваксина. Същото се отнася и до онези, които са ваксинирани с Moderna или BioNTech.

Какво показва примерът с Израел?

Ран Балицер ръководи изследователския отдел на израелската здравно-осигурителна каса Clalit. Той е убеден, че тъкмо големият брой поставени вече бустерни дози е довел до сегашния спад в броя на заразите. "Израел беше първата държава, която тежко усети отслабващата защита на ваксините само пет месеца след тяхното поставяне", казва той. Това съвпадна и с появата на много по-заразната Делта мутация. Затова Израел беше и първата държава, която започна с масовото поставяне на бустерни дози с цел да защити своето население.

В Израел само 7% от всички пациенти с тежка форма на COVID-19 са били ваксинирани вече с трета доза ваксина. Всички останали са били или неваксинирани, или пък са били ваксинирани, но без трета бустерна доза.

Рони Гамзу, ръководител на болницата Ичилов в Тел Авив, също е убеден, че третата доза е необходима. Той дори я препоръчва на всички хора над 40 години, защото наблюдава голям брой тежки форми на COVID-19 и сред по-младите пациенти.

Междувременно 4 милиона от общо 9 милиона израелци са получили трета бустерна доза ваксина - включително деца и младежи над 12 години. И още нещо: Израел отнема т.нар. зелен сертификат на онези свои граждани, чиято последна доза е била поставена преди повече от 6 месеца.

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)