Избрани Новини

ДТ "Н.Вапцаров“ – Благоевград с нов провокативен спектакъл в края на годината

Премиерата е предвидена за средата на месец декември

Вече започнаха репетициите на пиесата „Съмнение“ от световно известният драматург и кинорежисьор Джон Партик Шанли. По този повод екипът на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград даде пресконференция, на която бяха представени постановъчният екип и актьорският състав на новата постановка.
Директорът на театъра изрази вълнението си от началото на новия творчески проект и въпреки усложнената обстановка, в която културният институт осъществява своята дейност, Маргарита Мачева вярва в успеха на спектакъла:
„Пътят на театъра, който сме избрали, цели да провокира зрителите, да им предоставя достъп до съвременни, високохудожествени спектакли и да ги накара да се замислят по значими за обществото теми. Тази пиеса е изключително актуална и мисля, че точно сега е моментът, в който да напомним на хората, че всяка истина се тълкува според гледната точка на всеки от нас.“
Въпреки че е отличен с наградите Пулицър и Тони, драматургичният текст не е поставян на българска сцена. По-известна за широката аудитория е едноименната екранизация „Съмнение“, в която актьорите в главните роли - Мерил Стрийп, Филип Сиймур Хофман, Ейми Адамс и Виола Дейвис са отличени с номинации за най-престижната филмова награда – Оскар. Публиката ще има възможността да гледа театралния спектакъл „Съмнение“ за първи път в Благоевград още в края на тази година. Премиерата е предвидена за средата на месец декември.
Спектаклите на режисьора Стайко Мурджев („Портретът на Дориан Грей“ и „Вапцаров: Песни за човека“, съвместно с Тея Сугарева и Боян Иванов) са добре познати и харесвани от благоевградската публика. В третия си спектакъл той променя стилистиката си, преминавайки от отстраняване към съвременен психологически театър. Той допълни още: „За мен работата с по-малко актьори е нещо ново. Когато са по-малко, детайлите стават по-едри и видими от зрителите. Това е спектакъл, който не цели да повдига добрия дух на зрителите, а да ги замисли около провокациите, с които се занимава. Ние живеем в свят, в който всеки от нас може да бъде обвинен в каквото и да било без дори да има доказателства. Парадоксът, дебненето, съмнението, правото да обвиниш… това са теми, които нашата пиеса разглежда.“
Сценографията и костюмите са дело на Петя Боюкова, която разкри повече от сценичния образ на спектакъла: „Визуалният образ целим да бъде доста истинен, реалистичен и даже надреален. Изграждайки неконвенционално пространство, в което и актьорите, и публиката ще бъдат на сцената, целим да превърнем всеки зрител в невидим съучастник в действието.“
В спектакъла участват актьорите Калин Врачански, Станка Калчева, Мариана Бонева и Биляна Дилкова.

Отец Брендан Флин (Калин Врачански) е обвинен от младата учителка – сестра Джеймс (Мариана Бонева) в ужасяващо деяние. По време на представлението зрителите ще видят трансформацията на персонажите. Водена от съмненията и подозренията, публиката ще обвинява и оправдава героите според собствената си преценка за истината.
Станка Калчева е в ролята на директора на училището – сестра Алоиз Бовие. Във филма „Съмнение“ героинята е поверена на Мерил Стрийп. „Тази роля я е играла Мерил Стрийп, което може само да ме вдъхновява, защото за мен Мерил Стрийп е една от най-великите актриси на нашето време. Моята героиня е двигателят на съмнението. Дори аз още не мога да отговоря на всички въпроси, които ме връхлитат, но основните теми са за вярата и проверката…“, допълва Станка Калчева.
„Авторът в предговора е написал, че публиката ще си тръгне съмняваща се. Всяка една сцена хвърля нас – зрителите в колебанието „извършил ли го или не“. А дали престъплението е извършено, дори авторът не може да каже“ – с тези думи в края на пресконференцията Стайко Мурджев допълнително провокира любопитството ни към новия спектакъл на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград.
С обявяването на месечната програма за декември ще станат ясни премиерните дати на спектакъла „Съмнение“. Директорът Маргарита Мачева увери, че въпреки усложнената обстановка Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград продължава да осъществява своята дейност съобразно действащите противоепидемични мерки. Приоритет за ръководството и екипа на театъра е да продължава да работи въпреки трудностите, за да не лишава жителите на Благоевград от достъп до култура и изкуство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов