Избрани Новини

Днес е Световен ден на мъжете

Идеята за въвеждането и утвърждаването му е на Михаил Горбачов

Днес е Световният ден на мъжете. Той се отбелязва в редица страни. За първи път е отпразнуван през 2000 г. на 5 ноември. Тогава е създаден и приз – копие на „Мислителят” на Роден, който е бил даван на доказали се мъже в няколко сфери на живота – икономика, бизнес, политика, изкуство и пр. Наградата се е раздавала до 2006 година.

България също отбелязва Световния ден на мъжете, като това става за първи път през 2011 г. В някои държави празникът е честван на 19 ноември.

Идеята за въвеждането и утвърждаването на Световния ден на мъжа е на Михаил Горбачов – бивш президент на СССР, заемал длъжността до 1991 г.

Негови близки разказват, че неговата съпруга Раиса Горбачова била много силна и властна жена. Но всяка година на 8 март Михаил Горбачов трябвало да й прави подаръци и да поднася цветя на Раиса. Той започнал да се чувства неудобно, че е под чехъла на  своята съпруга.

Осъзнал, че много мъже са в неговото незавидно положение, тогава Горбачов решил да направи нещо, с което да повдигне самочувствието на силния пол.

Определил един ден от годината да бъде посветен на мъжете. Идеята му незабавно била одобрена от европейските и международни институции.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов