Избрани Новини

Откриха изложба "Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ в София

Изложбата представя шедьоври от Рилската света обител, най-старата институция в българската държава

На 1 ноември – Деня на народните будители, от 17 часа бе открита изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“. Тя се намира в Галерия на открито в градина “Кристал” в София.

Изложбата е подготвена от екип на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките в изпълнение на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН. Тя се осъществява със съдействието на Рилската света обител, Националната комисия на България за ЮНЕСКО при Министерството на външните работи и Дирекция „Култура“ на Столична община.

Изложбата представя шедьоври от Рилската света обител, най-старата институция в българската държава, която пази и поддържа българщината през вековете.

Манастирът, чието значение далеч надхвърля Балканите, в продължение на повече от хиляда години е културно средище и съкровищница на православието. Рилската света обител е включена в списъка на паметниците на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от символите на България.

Източник: https://dobrotoliubie.com/



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)