Избрани Новини

Без зелени сертификати на ски съоръженията

В зимните курорти ще се предприемат всички мерки и действия за здравето на туристите

На онлайн среща с представители на зимните ски курорти в България министърът на туризма Стела Балтова представи Правилата за прилагане на противоепидемични мерки при извършване на туристическа дейност през зимен сезон 2021/2022 и обсъди подготвения Здравен протокол за зимния сезон. Предстои съгласуването му с Министерството на здравеопазването и до дни той ще бъде окончателно утвърден.
„Мерките за зимния туристически сезон са съобразени с въведените със заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, а ключовата цел на протокола е да осигури максимална защита на здравето на туристите през зимата“, бе категорична министър Балтова. Тя представи пред участниците основните мерки, които трябва да предприемат местата за настаняване, а именно носенето на маска от служители и посетители, регулиране и контрол на потока от гости в хотела, поставянето на информационни табели и др.
„Необходимо е да се спазват заповедите на министъра на здравеопазването и предписанията на съответната РЗИ“, поясни министър Балтова.
В протокола ясно са разписани и правилата за кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове. На този етап се предвижда сезонът да започне без изискването за представяне на зелен сертификат за достъп на туристите до ски съоръженията.
По време на срещата бяха представени и обсъдени практиките в чужди зимни туристически дестинации, както и процедурите в случай на корона вирусна инфекция при гост в мястото за настаняване.
От своя страна представителите на зимните ни курорти благодариха на министър Балтова и на нейния екип, че са се вслушали в техните идеи и препоръки. Те изразиха своите притеснения в контекста на пандемията, споделиха практики и увериха, че и тази година ще предприемат всички мерки и действия, които ще са в полза на здравето на туристите и които биха им позволили да работят без ограничения.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов