Избрани Новини

Новият център за настаняване от семеен тип в Брежани отвори врати

Вече посреща първите си потребители - пълнолетни лица с умствена изостаналост

Новият център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Брежани, община Симитли, днес посреща първите си потребители. Както в село Полена, така и тук, настаняването ще става поетапно.

В центъра в село Брежани ще живеят общо 15 лица, за които ще се грижат 15 души персонал, сред които ръководител социален работник, социален работник, психолог, трудотерапевт, лекар, зъболекар и други.

Новоназначеният персонал притежава необходимия образователен ценз, както и квалификация за работа в социални услуги. Освен това е преминал специален курс на обучение, в рамките на който е бил запознат детайлно със спецификите на потребителите, които ще ползват услугата.

Ръководителят на Социалното звено към Община Симитли Ивайло Гоцев каза, че при подбора на кадрите водещият критерии е бил кандидатите да имат желание да работят със сърце.

„За нас е важно хората, които назначаваме в Община Симитли, в сферата на социалните услуги, да не бъдат безразлични и пасивни. Държим те да проявяват нужното внимание и грижа към потребителите. За нас особено важно е потребителите на социалните услуги да бъдат подкрепяни и насърчавани“, подчерта Ивайло Гоцев.

Центърът за настаняване от семеен тип в село Брежани е разположен в бившата здравна служба, чиято сграда бе в изключително лошо състояние.

Днес сградният фонд е изцяло реновиран и обзаведен така, че да отговаря на всички европейски изисквания за предоставяне на социална услуга.

Стаите са просторни, снабдени са с легла, шкафчета и гардероби за потребителите. Всяка една от тях разполага със собствен санитарен възел.

Отделно от това за потребителите са подготвени и обзаведени трапезария, всекидневна, специализирани кабинети, кътове за отдих, медицински кабинети, административни офиси, стая за наблюдение, голямо дворно пространство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов