Избрани Новини

Наградиха магистрати и полицаи в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе

Той е под наслов "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж"

За поредна година Община Благоевград и Общинският съвет по наркотични вещества  проведе конкурса за магистрати и полицаи в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж". Инициативата е по идея на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград и се провежда ежегодно съвместно с Община Благоевград и посолството на Република Италия в България.

Заради непрекъснато усложняващата се епидемична обстановка във връзка с COVID – 19 в страната през 2021 г. официална церемония по връчване на наградите нямаше как да се състои и затова отличията ще бъдат изпратени на всички номинирани.

Комисията разгледа представените номинации в двата раздела и взе следните решения:

МАГИСТРАТИ.

Голяма награда – плакет и грамота, се присъжда на:

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество/КПКОНПИ/ с председател Сотир Цацаров - за приети решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество в размер на 1 821 203 лв. Решенията сред които и искове за отнемане на 20 недвижими имота и 9 моторни превозни средства на обща стойност от 446 731.60лв. В Окръжен съд -Кюстендил е внесен иск срещу Спас Василев на стойност 60 051 88 лв., придобити чрез изнудване. Внесен е иск и срещу Евтим Стефанов в Окръжен съд Видин с размер 466 534.28 лв. за незаконно придобито имущество. В окръжен съд Пловдив е внесен иск срещу Димо Петров, по прякор Флорината на стойност 372 808.07 лв. по обвинения в сводничество на проститутки. С влязло в сила съдебно решение на Окръжен съд Враца изцяло е уважен иск на КПКОНПИ срещу Цветомир Ценов , по прякор Квиц от Козлодуй за незаконно придобито имущество в размер на 311 677.29 лв. Ценов е подсъдим като ръководител на организирана престъпна група, обвинена в изнудване, лихварство, палежи и разпространение на наркотици

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

Специализиран наказателен съд - за наложени наказания от 8 и 4 години „лишаване от свобода“ на членове на организирана престъпна група за разпространение на наркотици на територията на София, наречена „Фирмата“, както и за подготовка на убийство на двама прокурори и двама разследващи полицаи

Дияна Иванова Иванова – заместник на административния ръководител – заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Варна - за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения, като наблюдаващи прокурори на досъдебно производство за пренасяне в съучастие през границата на страната на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително - хероин с общо тегло 401,468 кг.

(Номинирана от Върховна касационна прокуратура.)

Димитър Василев Кайряков – прокурор в Окръжна прокуратура – Варна – за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения, като наблюдаващи прокурори на досъдебно производство за пренасяне в съучастие през границата на страната на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително - хероин с общо тегло 401,468 кг.

(Номинирана от Върховна касационна прокуратура.)

Иван Руменов Карагьозов – заместник районен прокурор на РП-Монтана - магистрат ползващ се с висок авторитет сред магистратската общност. Активно се противопоставя и участва в борбата срещу дрогата и насилието.

(Номиниран от Районна прокуратура – Монтана.)

Десимира Руменова Недкова – прокурор в Районна прокуратура гр. Разград – по повод проява на висок професионализъм, постигнато бързо и ефективно разследване на досъдебни производства с висок обществен интерес, наложени ефективни присъди на подсъдимите лица и активно участие като лектор в Образователната програма „Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и като прокурор в Районна прокуратура Разград.

(Номинирана от Тихомир Косев Тодоров, Административен ръководител-Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура Разград.)

Димитър Махмудиев – прокурор в Апелативна прокуратура гр. Пловдив – по повод задържането на наркотици на стойност 3,5 млн.лв. в Пловдив и прекратяване на международна мрежа за пренос на дрога от Западна Европа за Турция.

(Номиниран от Младежки общински съвет по наркотични вещества.)

ПОЛИЦАИ

В този раздел Голямата награда – плакет и грамота, се присъжда на:

1. Сектор “Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ при Областна дирекция на МВР – Шумен. За проявен висок професионализъм на екип от полицейски служители от състава на Областна дирекция на МВР-Шумен. В хода на проведена специализирана полицейска операция в гр. Търговище е установена функционираща високотехнологична лаборатория за отглеждане на марихуана. Открити са над 7000 саксии, засадени с индийски коноп и близо 42 килограма суха тревиста маса, която при направен полеви наркотест реагира положително на марихуана.

Главен инспектор Пламен Валентинов Тодоров - Началник на сектор „ Противодействие на криминалната престъпност“, „ПКП“
Старши инспектор Младен Борисов Димитров – Началник на група „Престъпления против личността“ в сектор „ПКП“;
Старши инспектор Владимир Йорданов Кайджиев – Началник на група „Престъпления против собствеността“ в сектор „ПКП“;
Инспектор Борислав Пенчев Тончев – Разузнавач в сектор „ПКП“;
Инспектор Васил Емилов Василев – Разузнавач в сектор „ПКП“;
Инспектор Любомир Димитров Николов – Разузнавач в сектор „ПКП“;
Инспектор Стоян Маринов Донев – Разузнавач в сектор „ПКП“;
Инспектор Тенуур Мудин Ресул – Разузнавач в сектор „ПКП“;

Останалите номинирани в този раздел получават грамота:

Главен инспектор ПКП - Калоян Богданов Първанов – ОДМВР - Монтана – за постигнати добри професионални резултати и висок принос при противодействие и ограничаване разпространението и употребата на наркотични вещества в района на Окръжна прокуратура – Монтана.

(Номиниран от Окръжна прокуратура – Монтана.)

Инспектор Борислав Тошков Нешев - разузнавач група ПОП, сектор КП при РУ на МВР – Лом - за постигнати добри професионални резултати и висок принос при противодействие и ограничаване разпространението и употребата на наркотични вещества в района на Окръжна прокуратура – Монтана.

(Номиниран от Окръжна прокуратура – Монтана.)

Младши инспектор Лилян Бориславов Мирчов на длъжност старши полицай охрана на обществен ред към Второ РУ – Благоевград – за отличен професионализъм при ограничаването на разпространението и употребата на професионализъм при ограничаването на разпространението и употребата на наркотични вещества, корупцията и тероризма.

(Номиниран от Областна дирекция на МВР - Благоевград.)

Младши инспектор Васил Станимиров Василев на длъжност старши полицай охрана на обществен ред към Второ РУ – Благоевград – за отличен професионализъм при ограничаването на разпространението и употребата на наркотични вещества, корупцията и тероризма.

(Номиниран от Областна дирекция на МВР - Благоевград.)

Старши инспектор Иван Димитров Гераков – началник група „Престъпления против собствеността“ в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ - за принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, трафика на деца и възрастни, педофилията и тероризма.

(Номиниран от Областна дирекция на МВР - Благоевград.)

Инспектор Светослав Стоянов Митев – разузнавач в група „Престъпления против личността“ в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ - за принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, трафика на деца и възрастни, педофилията и тероризма.

(Номиниран от Областна дирекция на МВР - Благоевград.)

Инспектор Верджиния Тодорова Лазарова – разузнавач ИБППМН в група „Престъпления против личността“ в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ - за принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, трафика на деца и възрастни, педофилията и тероризма.

(Номиниран от Областна дирекция на МВР - Благоевград.)

Младши експерт Иван Бойков Марянов – младши разузнавач в група „Престъпления против личността“ в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към отдел „Криминална полиция“ - за принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, трафика на деца и възрастни, педофилията и тероризма.

(Номиниран от Областна дирекция на МВР - Благоевград.)

Младши експерт Миглен Димитров Минов – „Командир на отделение“ в група „Охрана на обществения ред“ на сектор „Охранителна полиция към Трето РУ - Варна - за съществен принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотични вещества – 17 задържани лица.

(Номиниран от ОД на МВР - Варна.)

Младши експерт Ивайло Красенов Апостолов – „Командир на отделение“ в група „Охрана на обществения ред“ на сектор „Охранителна полиция към Трето РУ-Варна - за съществен принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотични вещества – 17 задържани лица.

(Номиниран от ОД на МВР - Варна.)

Главен инспектор Иван Борисов Аврамов – началник на сектор „Криминална полиция“ в РУ-Лом при ОДМВР – Монтана – за активната работа лично и на оглавявания от него сектор са регистрирани 28 случая за държане и разпространение на наркотични вещества, по които са образувани досъдебни производства. Като само за два от случаите става въпрос за над 370 саксии със засадени растения от рода на конопа. (Номиниран от Областна дирекция на МВР – Монтана.)

Главен инспектор Петър Ванев - началник сектор „Противодействие на криминална престъпност “ към ОД на МВР в гр. Русе – за принос в превенцията на употребата на наркотици сред подрастващи и цялата общественост.

Полицейски служител Любомир Симеонов – сектор „Криминален“ при ОД на МВР, гр. Враца – през периода 2020-2021 година, полицейският служител активно е работил и противодействал при разкриване на престъпления, свързани с държането и разпространение на наркотични вещества. Въз основа на негови лични разработки са установени и задържани извършителите на престъпления против народното здраве. През 2021 година, след продължителна оперативно-издирвателна дейност е пресечена контрабанда на вещи през границата на страната, като предметът на престъплението е в големи размери.

Номиниран от прокурор Г. Кюркчийска.)

Полицейски служител Димитър Иванов Мишонов – през периода 2020-2021година, под негово ръководство, в качеството му на зам. директор на ОД на МВР, гр. Монтана, на територията на областта се разработиха и проведоха няколко акции във връзка с противодействие производството, отглеждането и разпространение на наркотични вещества или техни аналози. В резултат на добрата оперативна работа, на 19.01.2021година, в гр. Бойчиновци, област Монтана, е установена оранжерия в гр. Бойчиновци със засадени 577 стръка растения от рода на конопа, 13,155 кг. суха тревиста маса /канабис/ и лаборатория за производство на амфетамини. На 06.04.2021 година, в с. Говежда, област Монтана, в частен имот са намерени и иззети 2124 бр. растения от рода на конопа, както и суха тревиста маса с тегло 18,435 кг и съоръжения за отглеждането им.

Установени и задържани са лица, разпространяващи наркотични вещества.

Към настоящия момент Димитър Иванов Мишонов е служител на РУ – Враца, където приоритетно работи по откриване и доказване на престъпления, свързани с отглеждането на наркотични вещества и тяхното разпространение. В професионалната си кариера Димитър Иванов Мишонов е бил служител и на сектор „БОП“ – Враца, като благодарение на усърдната му работа са разкрити и доказани групи за разпространение на наркотични вещества на територията на област Монтана и област Враца.

Номиниран от прокурор Г. Кюркчийска.)



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов