Избрани Новини

Три жени и бебе с втори шанс за живот след донорска ситуация

Общество

28-10-2021, 12:17

Снимка:

ВМА

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Експлантацията на органите е осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „Лозенец”

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – пета за 2021 година. Реципиентът е 26-годишна жена с първичен склерозиращ холангит в крайна фаза, а донорът – жена на 24 години, с мозъчна хеморагия.

"Пациентката се намираше на първо място в нашата листа на чакащи. Веднага след като получихме съобщение за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация, коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА", информираха оттам.

Експлантацията на органите е осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „Лозенец”.

"Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота", заяви проф. Владов и поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”.

Шестчасовата трансплантация бе извършена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в добро състояние, тя е контактна и адекватна, екстубирана, добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)