Избрани Новини

В ЮЗУ представиха нови документални сборника на Комисията по досиетата

Университетът бе домакин на публична дискусия

Правно-историческият факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград бе домакин на публична дискусия и представяне на сборниците „Държавна сигурност и земеделците (1944-1991)“ и „Държавна сигурност и анархистите в България (1944-1991)“. Дискусията бе предавана на живо в YouTube канала на университета. Модератор на срещата беше проф. Веселин Вучков.
Приветствия към участниците отправиха ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков, ръководителят на департамент „История и цивилизации“ към Американския университет проф. д-р Маркус Вийн и председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.
Ректорът изрази радостта си, че ЮЗУ „Неофит Рилски“ е домакин на дискусията и отбеляза, че срещи като тези са изключително важни и полезни. „Ние трябва да можем да научим уроците на историята и да предвидим нашето бъдещо развитие, така че да избегнем всички грешки, които сме допускали“, каза проф.Юруков.
Проф. д-р Маркус Вийн благодари на ръководството на Правно-историческия факултет за инициативата и за възможността Американският университет да бъде съорганизатор на дискусията. „Стремежът на двата тома да документират дейността на българската Държавна сигурност по времето на социализма и да я направят достъпна за обществеността беше особено силен мотив за нас да участваме в тази конференция“, отбеляза проф.Вийн.
Дейността на Комисията по досиетата бе представена от председателя й Евтим Костадинов. Той разказа за създаването и развитието на комисията, както и за дейностите, които изпълнява.
В дискусията участваха доц. д-р Николай Марин – декан на Правно-историческия факултет, доц. д-р Валентин Китанов – заместник-декан на Правно-историческия факултет, гл.ас д-р Диана Велева – научен секретар на Правно-историческия факултет, Екатерина Бончева и Иванка Жекова – членове на Комисията по досиетата, проф. д-р Милен Кузманов от Института по история на БАН, Красимир Кръстев – главен експерт в отдел „Изследване и публичност“ на Комисията по досиетата и съставител на сборниците, преподаватели и студенти от Правно-историческия факултет.
Събитието беше организирано от Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Департамент ,,История и цивилизация“ на Американския университет в България съвместно с Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)