Проф. Огнян Кунчев: Има опасност до седмица капацитетът на болниците да бъде запълнен

Общество

27-10-2021, 09:23

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Каквато и мярка да въведем сега, тя ще даде резултат едва след 10-15 дни", смята математикът

Има опасност до една седмица капацитетът на болниците у нас да бъде запълнен. Това прогнозира математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в ефира на Нова телевизия.

По думите му ситуацията с пандемията ескалира. 

"Имаме над 600 заети интензивни легла, а тяхната горна граница е малко над 700, така че са останали неповече от 100 свободни. Следващите няколко дни ще бъдат заети. Също така погледнете колко е броят на хоспитализациите. Имаме над 7500, а леглата за COVID болни всичко на всичко са 9000. Остават най-много 10 дни до запълването им. Нещата ескалират. Стихията, която върви срещу нас, е неудържима. С меки мерки не мисля, че трябва да се експериментира", каза още математикът.

Според него зеленият сертификат няма да е достатъчен и е нужен стриктен локдаун, за да се спасят хиляди животи.

"Каквато и мярка да въведем сега, тя ще даде резултат едва след 10-15 дни. През това време броят на заразените ще продължи да нараства. Ако миналият ноември нямаше локдаун, жертвите щяха да са с 15-16 000 повече. Направете си сметката за сега. Искам да напомня, че в момента броят на заразените е 4-5 пъти повече. Това е най-опасното”, каза още проф. Огнян Кунчев.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"