Днес е Мишкин ден

Животът

27-10-2021, 06:36

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

Blagoevgradutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е Мишкин ден, църквата почита Св. Нестор

Мишкин ден е, какви са поверията

На Мишкин ден жените не трябва да шият

Днес е Мишкин ден (Мишин ден, Нистор, Разпущене). Според една от легендите Св.Нестор промушил с копие корема на боеца Лий и оттам изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък казва, че мишките се пръкнали на белия свят от самия дявол, когато влязъл в църква и помирисал тамян.

По традиция на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазвала с кал или тор огнището и пода на зимника. Ритуално друга жена я питала "Какво правиш?" "Мажа очите и устата на мишките", отговаряла тя три пъти, като при всяка магия.

На Мишкин ден жените не бивало да шият, за да не ядат мишките посевите с острите си зъби. В някои краища на България на този празник се приготвя обредна пита за мишките. Още преди да бъде изпечена, я нашарвали с лапата на котката. Питата намазвали с мед и изяждали у дома, за да не ядат мишките хляба на хората. На други места пък, ако имало много мишки в селото, правили „Мишкина сватба". В нея ритуално две жени (единствени с две еднакви имена в селото), улавяли мъжка и женска мишка, накичвали ги като младоженци и ги слагали завързани една за друга в кошница.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен