Избрани Новини

Доц. Михаил Околийски: 2022 г. ще бъде година за коронавируса в България, но не и по света

Общество

25-10-2021, 14:07

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене, заяви представителят на СЗО в България

2022 г. ще бъде година за коронавируса в България, но не и по света, където пандемията вече е овладяна. Рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене. Това заяви в "Денят започва" по БНТ представителят на СЗО в България доц. Михаил Околийски.

За мерките доц. Околийски заяви, че доколко са ефикасни, ще си проличи в близко бъдеще. "Ако това е начин да овладеем пандемията, значи са много добра идея. По принцип всички добри идеи, които биха стимулирали хората да се ваксинират, са много на място и много неотложни", каза той.

По думите му служебният кабинет е взел правилно, макар и закъсняло решение, тъй като броят на ваксинираните на дневна база е скочил около три пъти.

"Народопсихологията в България - често хубавите неща се случват по принуда, когато липсва национален идеал и цел. Ние се опитахме в началото на пандемията да говорим към сърцата на хората, не само към умовете и да се обединим като общество и да посрещнем по-добре този удар. Това, за съжаление, не се случи", каза доц. Околийски.

Причините според него са недоверие във властта, недоверие в здравните институции и липса на загриженост за собственото здраве, което е често срещано у нас.

Доцентът и колегите му в Копенхаген правят изследване защо мнозинството от хора, които са по-склонни да се ваксинират, все още се колебаят да го направят.

"Антиваксърите са малко, те са кресливи, но са по-малко от 5%. Повечето са хора с чувства, тревога, хаотични преживявания, до които по някакъв начин трябва да достигнем, за да ги привлечем към нашата кауза", заяви доц. Околийски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов