В Кюстендил откриха фотодокументална изложба за композитора Никола Атанасов

Той е създател на първата българска симфония

В читалище „Братство 1869” - Кюстендил бе открита фотодокументална изложба по повод 135-годишнината от рождението на композитора Никола Атанасов.
Никола Атанасов е един от творците, положили основите на българската професионална музика и създател на първата българска симфония.
След завършване на образованието си композиторът учителства в Стара Загора, Плевен и София. От 1923 г. е преподавател в Държавната музикална академия, от 1929 г. е професор по музикално-теоретични дисциплини, а в периода 1934-37 г. е ректор на Държавната музикална академия.
В творчеството на Никола Атанасов преобладава оркестровата музика. Автор е на 3 симфонии, 2 увертюри и музикална картина „Дойчин войвода”; ­за мандолинен оркестър – увертюра и различни авторски пиеси, сред които 5 китки от български народни песни, 3 сюити, 3 валса, Ръченица, Арабеска, Интермецо и др.; около 500 обработки и оркестрации на увертюри, химни, песни от чужди автори и др.; камерни творби, голям брой хорови и солови песни, военни маршове („Марш на 13-ти пехотен Рилски полк” „Вам”, „Очакван ден”) и др.
Проф. Никола Атанасов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Кюстендил" през 1963 г.


Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"