Избрани Новини

Зимните курорти може да останат без британски туристи

Курортите все още не са определили цените на лифт картите заради скъпия ток

Зимните курорти в България може да останат без британци втори сезон заради наложен допълнителен негативен PCR тест за ваксинираните туристи. Това съобщиха за TravelNews туроператори. Великобритания е сложена от българското Министерство на здравеопазването в червената зона и у нас могат да влизат само ваксинираните туристи с PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането. На останалите е забранено да идват, обяви Димитър Попов, управител на туроператора „Пенгуин травъл“. България също е в червена зона за Великобритания, но ваксинираните могат да влизат и с отрицателен антигенен тест, който е значително по-евтин. Ваксинираните във Великобритания са близо 70% от населението.

„Няма логика да слагаме този PCR, след като искаме сертификат за ваксинация. Просто британците няма да дойдат в България, а ще отидат в Австрия, Италия, Франция”, каза Попов. Във Великобритания PCR тестът струва 100 паунда. Това означава, че двама възрастни трябва да платят още 200 паунда, за да дойдат в България. Сумата оскъпява почивката им и ще изберат друга дестинация, обясни той. По думите му интересът към България е много голям, но мярката спира записванията. Отделно е проблем, че курортите все още не са определили цените на лифт картите заради скъпия ток и неяснотата за ДДС на услугите за 2022 г.

Председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA) Иван Грошев коментира, че всяко улеснение е добро за бизнеса. „Трябва да вземем пример от големите дестинации“, допълни Грошев, който е и представител на британския туроператор Jet2holidays у нас.

От туроператора „Balkan Holidays UK“, който води най-много британски туристи у нас, са поставили проблема пред министъра на туризма Стела Балтова. Изпълнителният директор на компанията Александър Стоянов е предложил да се даде опция за влизане на ваксинираните туристи и с негативен антигенен тест, който е около 20 паунда. Той също подчерта, че интересът към България за зимните курорти е голям, но вече има и откази заради скъпите тестове.

Министерството на туризма засега не е направило нищо по проблема. Ведомството все още не е готово и с мерките в курортите за предстоящия зимен сезон. Туроператорите планират да пишат писмо и на Министерството на здравеопазването. От ведомството на Стойчо Кацаров обясниха за TravelNews, че засега са такива правилата за влизане на британците в България и ще ни уводомят ако бъде направена промяна.

Великобритания и Ирландия са най-важните пазари за българските зимни курорти. В годините преди пандемията в Банско, Боровец и Пампорово идваха над 100 000 туристи от двете страни.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)