Избрани Новини

Кралев: Незабавно да се прекрати дискриминационното отношение към вече преболедувалите COVID-19

"Абсолютно наложително е за издаване на „зелен сертификат“ да се признае и тестът за антитела", пише той на профила си във Фейсбук

Заповедта на Кацаров за въвеждане на задължителен “зелен сертификат” е дискриминационна към огромна част от българските граждани! Хората с изграден имунитет след преболедуване на коронавирус са действително дискриминирани от тази заповед. Това написа Красен Кралев на профила си във Фейсбук.

Той напомня, че Комисията за защита от дискриминация препоръча на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за зеления Covid сертификат. В становище на комисията се посочва, че непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус, чрез въвеждане на изискването за наличие на „зелен сертификат“, следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.

"Смисълът от ваксинирането е да се образуват антитела в организма. Защо тогава не се признават антителата, придобити след преболедуване на COVID, след като в повечето случаи вече имаме изграден клетъчен имунитет, който предпазва организма за по-дълъг период от време? Защо хора с изграден имунитет трябва да се ваксинират? Не е важно преди колко време си преболедувал, а колко е количеството на вирус неутрализиращите антителата в кръвта ти. Има много хора, които са прекарали заболяването преди повече от 12 месеца, но все още имат достатъчно високи нива на антитела в организма си. Медицинските лице предупреждават, че има вероятност да се предизвика свърхимунен отговор в организма на тези хора, който може да бъде с фатални последици", отбелязва в публикацията си Кралев.

"Призовавам здравните власти да прекратят незабавно дискриминационното си отношение към вече преболедувалите ковид! Абсолютно наложително е за издаване на „зелен сертификат“ да се признае и тестът за антитела - този модел успешно се прилага в Австрия. Настоявам да се вземат адекватни мерки за допускане до обществения живот и на тези граждани, за които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти", допълва бившият спортен министър.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)