Избрани Новини

Днес е Световен ден за борба с полиомиелита

През 1994 г. Западното полукълбо е обявено за свободно от заболяването

Днес отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита.
Детският паралич е инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения в нервната система, парализи, тежко протичане и висока смъртност. Боледуват предимно деца от 1 до 5 годишна възраст. Предпазването е основно чрез имунизация на бебетата с ваксина в три приема - на 2-я, 3-я и 4-я месец след раждането. Реимунизация се провежда на 16 месеца и на 6-годишна възраст.
Мерките се предприемат във връзка с разпространена информация от Световната здравна организация за случаи на полиомиелит в Сирия при неимунизирани или непълно имунизирани деца, както и във връзка с увеличаване на бежанския поток оттам към България.
Последните два епидемични взрива в България са били през 1991 г., при внос на заболяването от Таджикистан с 46 заболели и през 2001 г., когато заболяването е внесено от Индия, с 3 заболели. И в двата случая са засегнати неимунизирани и непълно имунизирани деца.
Полиомиелитът, наричан също детски паралич, е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано по фекално-орален път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Причинява се от полиомиелитни вируси от род Enterovirus.
Въпреки че около 90% от случаите на инфектиране протичат асимптоматично, вирусът може да предизвика различни симптоми при навлизането си в кръвта. При около 1% от случаите вирусът навлиза в централната нервна система, инфектирайки и разрушавайки главно двигателните неврони, което води до мускулна слабост и остра парализа. В зависимост от засегнатите нерви, парализата може да бъде няколко вида. Най-чест е спиналният полиомиелит, характеризиращ се с несиметрична парализа, обикновено на краката. Булбарната форма води до отслабване на мускулите, свързани с черепномозъчните нерви. Комбинацията от тези два вида се нарича булбо-спинална форма.
До 1954 г., когато започва имунизацията срещу това заболяване, полиомиелитът е бил широко разпространен. Проявявал се с големи епидемии. След въвеждането на живата полиомиелитна ваксина заболеваемостта е понижена рязко. Днес се наблюдават единични спорадични случаи и много рядко епидемични избухвания. Световната здравна организация обявява, че борбата с полиомиелита се намира в последния етап преди ликвидирането му. През 1994 г. Западното полукълбо е обявено за свободно от заболяването.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов