Избрани Новини

Днес е Световен ден на заекващите

Денят се чества от 1998 година насам

22 октомври е международно приет ден за популяризиране проблемите на заекващите. Денят се чества от 1998 година насам. Всяка година на 22 октомври се провежда онлайн конференция, която е насочена към хора с интерес към заекването - както професионалисти, които се занимават с проблема, така и техните клиенти. През 2007 година Централният Мичигански университет продължава отбелязването на този ден през цялата седмица след датата.

Някои факти, свързани със заекването:

Заекването е разстройство на речта, което засяга 1% от световното население или казано по друг начин - 60 милиона деца, тийнейджъри и възрастни. Проблемът се среща 4 пъти повече при мъжете, отколкото при жените. 20% от децата преминават през подобен стадий на развитие, в който имат проблеми със заекването - достатъчно сериозни, за да бъдат взети предвид от родителите им.

Най-добрият начин да предотвратите по-сериозни проблеми е като вземете мерки навреме. Важно е да отбележим, че децата и възрастните, които заекват, не са по-податливи на психологически или емоционални проблеми, отколкото хората, които не заекват.

Любопитно е, че хората, които по принцип заекват, нямат този проблем, когато пеят, шепнат, говорят в хор или когато не чуват собствения си глас. Досега няма единно мнение сред специалистите по света, което да обяснява този феномен.

Филмът „Речта на краля" представя пример от световната история с разказ за историята на крал Джордж VI, който успява да преодолее заекването и да обедини нацията в навечерието на Втората световна война, да произнесе прочутата си реч, която остава в историята.

В началото малцина са си представяли, че британската продукция за терзанията на заекващия монарх ще впечатли широката публика, но филмът спечели 4 „Оскара", а приходите от него многократно надхвърлиха очакванията.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)