Избрани Новини

ЮЗДП: Дърветата за огрев през зимата са осигурени

Двоен скок на цените за кубик дърва отчитат търговци

Двоен скок на цените за кубик дърва отчитат търговци. На този фон складовете за дърва и пелети в цялата страна са празни.

Директорът на Югозападно държавно предприятие инж.Дамянов съобщи в предаването "България сутрин", че към момента организацията за снабдяване на населението с дърва е създадена още напролет.

"Цените, на които ние предлагаме дървата, са като миналогодишните. Фирмите, които транспортират дървесината, там има известно завишение на цената - на места има 10% по-високи цени от миналата година", обясни той.

По думите му не е коректна тази информация, че няма дърва в складовете.

"Последните дни вследствие на 15-дневните валежи затрудниха транспортирането. В нашите обекти и горските складове в горските стопанства има осигурени количества дърва. Нека бъдат спокойни хората, има осигурени количества, просто явно снабдяването става с малко по-бавно темпове. Тъй като то е изцяло пазарно - там са частни фирми, върху които ние нямаме власт, за да влияем", каза още инж.Дамянов пред Bulgaria ON AIR.

"В сравнение с предходните години износът на дървесина е спаднал от 9% на 6%, тоест износът не е проблем за недостига на дървесина. Проблем са работниците в дърводобива, които все повече намаляват заради тежкия труд и малкото заплащане", обърна внимание той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов